August 23, 2011

HaRaM TeTaP HaRaM oKe!

situasi #1
company suruh ko beli brg ... ko pon dgn jujur nyer, beli brg dgn harga RM20 ... tapi ko suruh tokei kedai buat bil harga RM40 utk ko hantar claim ke company ... jujur kan ko?

situasi #2
company arahkan ko pergi sewa kren utk satu projek ni ... owner kren ckp sehari die cas RM400 ... ko suruh die buat bil RM500 sehari ... padehal ko bayar kat owner tuh RM400 gaq ... lagi RM100 tuh? owh! mulia kan perangai ko?

situasi #3
ko dpt satu projek ni under persatuan bla bla bla ... ko pon bagitau persatuan tuh, harga projek tuh RMXX, XXX ... tp dlm mase yg same, ko markup lagi RM4K ... free-free camtu je RM5K dah dlm tgn ko ... bersih kan hati ko?

potongan hadith
 sesungguhnya di dlm tubuh manusia ade seketul daging ... jika baik daging itu maka baiklah seluruh tubuhnya ... dan jika rosak daging itu ... maka rosaklah seluruh tubuhnya dan ketahuilah bahawa dialah HATI
(riwayat bukhari dan muslim)

p/s : entry ni bukanlah bertujuan nak mengaibkan sesape ... ade otak, sendiri mau ingat lah kan!

~~ thanks 4 reading tis \(^_^)/

14 Criticism:

tomatokering :) said...

tak amanah . cepat2 lah tobat , hhuhuh

LiLy @ MumMyQiStInA said...

mmg tak patut..
duit haramlah tu..
duit tu dia guna utk apa...
mesti bg mkn kat family diakan.. kesianlah kat family dia mkn duit haram..

Fad said...

makanan yg haram akan beri kesan pada sikap kita dan anak2...

yusuf Laili said...

Salam;
tak apa hanya sebagai peringatan dan renungan dibulan ramadhan..lagipun benda tu memang wujud dlm masyarakat kita.

hanafijaafar said...

masyarakat kita suka sangat makan duit haram agaknya, sedap sangat kot... tapi bila anak membesar pulak perangai macam haram, salahkan la diri sendiri sebab bagi anak makan dengan duit haram..

ღ p!nk veLvet ღ said...

@hanafijaafar betul! betul!

muhamad hanif said...

wooo,

kalau nak upah pun, claim je.


HALAL n we love in it =)

Lelaki Ini said...

insaf terus!

Mohd Izzar said...

nice sharing..huhu

Liyana Zahim said...

Haaaa jgn wat cmtu!!! Mmg haram.. Smpai anak cucu t affected~

Ain Atika Zailani said...

ish ish ish...mcam2 perangai ada...kite pun kena selalu berjaga jaga jugak..takut kite tak tersedar mgkin perbuatan kite termasuk dalam golongan tersebut...minta dijauhi aminn..=)

Mia-Ina said...

dlm hdp perlu amanah selalu

Aida Azryn said...

giler ah kalau orang camtu.. haish..

Zul Fattah said...

satu lagi... berosa besar kot

http://zulfattah.blogspot.com/

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy