March 30, 2015

Pengalaman Berpantang Sendiri

Assalamualaikum readers  

Aci tak anak dah nak masuk 5 bulan baru teringat nak buat post ni ? Haha ~


Mase pregnant Izz Iman Rania aritu memang awal² lagi aku dah niat nak berpantang sendiri
Naseb baik husband pon kasi green light :)

Niat aku nak berpantang sendiri bukan nak acah² pantang ye ! 
Memang aku pantang bebetul 44 hari 
Just i need my own privacy + keselesaan :)

Since rumah mak aku pon just 10-15 minit je drpd rumah aku , so memang no worries
Mertua pulak memang awal² dah bagitau yg dia akan stay dgn kitorg 10 hari pertama aku bersalin

So , cara aku berpantang sendiri :

Minggu Pertama
Tiap² hari mak aku datang utk mandikan baby n siapkan makan minum aku . Ehhh , minum taklah :p
Bab bertungku 3 kali sehari , bertangkas , mandi herba semua mertua buatkan
Bab Nazeef Muslim pulak memang 100% husband yg uruskan
Syorgaaa sangat tau ! Hahaha ~

Minggu Kedua
Suami masih cuti . Makanyer semua pon dia yg uruskan . Terharu sangat tau *sobs*
Nazeef Muslim kitorg dah start hantar pegi nursery balik sebab takut dia meroyan kalau cuti lelame + time tu penerimaan dia terhadap "adek" memang tak berape nak ok *will story dlm next entry*

Minggu Ketiga - 44 Hari
Bab bertungku masih husband yg buatkan . 2 kali sehari , pagi sebelum pegi kerja n before maghrib
Abeh tungku , siap² diri a.k.a berbengkung barulah mandikan baby n masak
Lipat kain , basuh kain semua pon aku buat . Tapi sidai kain memang serah kat husband 100%
Menyapu aku buat jugaq kekadang walaupon PANTANG bak kata mertua , hikhik ~

So far memang happy sangat sebab dapat manage berpantang sendiri . 
Alhamdulillah jugaq sebab dikurniakan husband yg very helpful . Really appreciate him 

InsyaAllah kalau ade rezeki lagi pasni memang nak berpantang sendiri lagi :)

Thanks & Best Regards ,

March 28, 2015

Berita Gembira Di Pagi Sabtu

Assalamualaikum readers  

Alhamdulillah ~ Alhamdulillah ~

Pepagi lagi dah dapat berita gembira arini . 
Gembira sampai tahap krem urat mulut sebab senyum non-stop , heee ~

Haip ! Haip ! Amboi koranggg ! 
Asal aku cakap berita gembira je mesti semua pon dok pikir yg aku mengandung lagi kan ? Pffttt !

Actually arini merupakan sabtu terakhir aku keje .  
Bos baru lepas announce yg lepas ni sabtu n ahad will be our office offday , yahooo ~~~


pic credited to : http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/

5 tahun aku keje sini . 
Before ni setiap kali sabtu kene keje halfday . 
Pastu sabtu still keje halfday tapi rotate , contohnya minggu ni aku keje , minggu depan opismate aku pulak keje . 

Now barulah nak merasa cuti macam org government a.k.a my hubby , hikhik ~
Thanks bos ! Semoga rezeki mencurah² lagi pasni , amin ~~

Thanks & Best Regards ,

March 23, 2015

IUCD Pilihanku

Assalamualaikum readers  

Intrauterine Contraceptive Device (IUCD) . Ape tu IUCD ?
salah satu alat pencegah kehamilan
♥ diperbuat drpd plastik n copper
♥ dimasukkan di dalam rahim utk menghalang pelekatan janin
♥ berkesan 97% - 98%
♥ tidak menaikkan berat badan *faktor utama kenape aku pilih IUCD , hehe!*

Ye ! Itulah pilihanku utk family planning since i've #MySetahunSorangKids already , hikhik ~

Appointment dgn KK utk pasang IUCD ni lepas 45 hari aku beranak . But on that day bole pulak suddenly takde doktor . So dorang kasi alat n suruh pasang kat KLINIK YASMIN . Kiranya bayar upah pasang je lah =)



Panjang macam tu ke IUCD ni ? 
Itulah komen 1st yg aku terima lepas aku tunjuk gambar ni kat family members including my hubby , haha ! Actually yg masuk kat rahim tu takat yg copper tu je (warna keemasan - atas sekali) , yg lain tu just utk ukur kedudukan rahim . Pengsan woiii kalau betul panjang camni , haha !

Tak takut ke ? Tak sakit ke ?
Kalau dah namenyer pernah beranak , setakat pasang IUCD ni apelah sangat kan ? *cewahhh*
But seriously memang tak sakit . Aku siap bole tanya doktor "ehh , dah siap ke?" . Disarankan pakai time period or 45 hari keatas after birthing sbb rahim tengah mengembang time tu

Kesan sampingan ?
Since aku pakai bukan dalam waktu period , so memule pakai tu dalam 4-5 days memang akan ade bleeding macam period with the package of sengugut + sakit pinggang . Tapi takdelah teruk sangat pon . Bab "bersama" dgn suami pulak memang no worries sebab suami cakap takde rase pape yg pelik pon , hikhik ~ =)

Tempoh pakai IUCD ni 3 tahun . Every 1 year kene pegi scan utk pastikan IUCD dalam kedudukan yg betul . Suppose dalam masa 3 tahun ni aku takkan mengandunglah . Tapi kalau dah tertulis aku bakal dapat #MySetahunSorangKids lagi , aku redha ~

*Tarikh Pasang IUCD : 31/12/2014*

Thanks & Best Regards ,

March 18, 2015

Kegilaan Masa Kini - Instant Shawl

Assalamualaikum readers  

Situasi :
Iron shawl  Belit² kat kepala  Tak puas hati  Bukak balik  Belit² cara lain pulak  
Masih tak puas hati  Suami menjeling sebab dah lewat  #MySetahunSorangKids meragam 
Giveup  Terus sarung tudung express

Hahaha ! Itulah aku sebelum kenal Instant Shawl Lepas dah kenal memang aku babaikan saje semua shawl belit² aku . Yg bestnyer , en.suami pon siap sokong 200% aku pakai Instant Shawl ni sebab CEPAT katenyer , haha !

Buat mase ni , Instant Shawl  yg betul² tak mengecewakan adalah ...


Hambek kau ! Sekali 4 gambar aku . Ni namenyer tuan blog gila selpiaq , hahaha ~ *sila maafkan*

4. MMOC

Semua pon best + selesa sangat . 

Masih dalam proses menambah koleksi Instant Shawl . Sape ade jual meh inform aku cepat sebab aku nak masukkan dalam checklist gaji bulan ni siap² , hahaha ~

Thanks & Best Regards ,

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy