January 26, 2015

#Tips : Merawat Anak Demam Kuning (Jaundice)

Assalamualaikum readers  

Walaupon anak BARU 2 org , pengalaman pon tak banyak mana . Tetappp jugaq nak share tips bagai , haha ! Lantokkan sajalah ye !

Demam kuning a.k.a jaundice ni memang dah famous sangat dikalangan infants yg baru lahir especially zaman sekarang ni . Katenyer sebab pemakanan , Wallahu A'lam ~

Mase Nazeef Muslim dulu teruk jugaq kuningnya . 3 hari menapak kat hospital . Mase Izz Iman Rania pulak Alhamdulillah sangat sebab dia takde jaundice . Dengan izin Allah , maybe sebab mase mengandungkan dia aku amalkan minum susu kambing setiap hari =)

So , aku nak share sikit tips merawat anak demam kuning a.k.a jaundice ni for newbie parents . Pon utk rujukan aku jugaq di mase hadapan *ehem ehem*

1. Susukan Baby Dengan Lebih Kerap

Baby yg kene jaundice ni memang asyik tido je kejenyer . Gerak dia ! Kalau bole sejam sekali paksa jugaq dia minum susu sebab lagi kerap baby kencing n poopoo , lagi cepat dia sembuh . Better jangan suruh dia nyot² sendiri susu badan sebab takut dia kemam je pastu tido . Pam then kasi guna syringe . Atleast kita bole tau dia minum banyak mana . Kalau dia yg mintak sendiri susu , barulah kasi yg nyot² , hehe ~

MASALAH SUSU BADAN KURANG
Kalau anak korang di zon bahaya , susu badan pulak takde / sikit *which is normal utk 2 / 3 hari pertama* , PLEASEEE kasi je lah susu formula dulu . But make sure tanam kat hati n kepala "aku buat semua ni utk sembuhkan anak aku , aku tak sanggup tengok dia kene ambik darah , tak sanggup tengok dia kene tahan wad , lepas je anak aku sembuh InsyaAllah aku akan fully breastfeed dia" . Lantokkan je org nak cakap ape , asalkan niat kita betul , anak kita sihat sudahhh =)

2. Mandikan Baby Dengan Air Daun Kucai

Ambik segengam kucai , cuci sampai bersih . Patah²kan n rendam dalam besen mandian baby . Nak rendam lame mane pon lantoklah ye ! Aku rendam tak sampai 15 minit pon , haha ! Pastu mandikan baby dgn air tu n tak payah bilas² dah dgn air bersih . Just bersihkan daun² tu je drpd badan dia

Mase Rania aritu , walaupon dia takde jaundice , dalam 15 hari pertama tu aku tetap amalkan dia mandi dgn air daun kucai ni jugaq sebab i is takutttt kalau² dia bakal terkene jaundice jugaq . Kira langkah berjaga²lah ni , hehe ! Alhamdulillah ~

3. Jemur Baby Bawah Cahaya Matahari

Ramai cakap tak elok . Tapi aku tanya doktor , dia cakap bole asalkan bukan direct . Contohnya kalau dalam rumah korang ade cahaya matahari masuk , jemurlah dia kat situ . Make sure cahaya matahari yg awal pagi tu ye ! Pakaikan pampers je time nak jemur tu . Matanya pon tutup la sikit pakai kain ke ape , taknak bagi kene direct cahaya tu .

So far , ni lah cara² yg paling berkesan utk merawat baby jaundice . Semoga bermanfaat \(^_^)/

*PERINGATAN : Tips ni cara aku ye ! Lain org lain caranya . Berkesan utk anak aku , belum tentu berkesan utk anak korang . Semuanya dengan izin Allah jugaq ye !

Thanks & Best Regards ,

January 21, 2015

Autumnz Bliss Single Electric Breastpump

Assalamualaikum readers  

Mase mengandungkan #IzzImanRania aritu , aku memang dah niat nak beli breastpump baru sebab breastpump sediada yg aku guna time #NazeefMuslim dulu macam dah nak rosak . Diulangi , MACAM DAH NAK ROSAK ye ! Masih belom rosak sebenarnyer , hahaha ~

Aku guna breastpump jenama FIFFY je sebelum ni


So far memang takde masalah dalam setahun lebih jugaq guna . Just button on off je dah rosak . Kirenyer kalau pasang je plug terus dia on , nak off pon terus tutup plug je lah jawabnyer , haha !

Tup² aritu kat MANJAKU ade buat offer AUTUMNZ BLISS SINGLE ELECTRIC BREASTPUMP 


Harga asal RM359 . Offer jadi RM199.90 . Malangnyer , arini flyes keluar , esoknyer aku pegi tanya , dia cakap DAH HABIS , pffttt ! Macam tipuuu sangat tau !

Terus aku cari kat LAZADA . RM180 je inc pos . Siap FREE manual pump conversion kit n power bank cable lagi . Arini order , 2 hari lepas tu Alhamdulillah sampai =)

So far memang best sangat pakai breastpump ni . Jauh beza dengan pakai breastpump fiffy dulu . Langsung tak sakit plus susu meriah sebab dia ade 2 stage pumping (stimulation & pumping) , 5 suction level n paling penting , TAK BISING !

Sangat recommended plus murah pulak tu , ringan pon ringan , senang nak usung p mai p mai opis ! Owhh oklah , dah cukup time nak p pump ni , daaa ~~

#NotaKaki : doakan aku berjaya fully bf my baby ye ! TQ =)

Thanks & Best Regards ,

January 16, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Kedua

Assalamualaikum readers  

Alhamdulillah ! Daku dah selamat melahirkan anak kedua kami pada 15 November 2014 , 2:30am secara normal . Baby girl with 2.93kg . Sepasang dah anak aku =)

few hours after delivery
Khamis malam jumaat time aku kat rumah mak aku , sajelah borak² dgn dia pasal Akar Fatimah . Kate org Akar Fatimah ni memudahkan proses bersalin , Wallahu A'lam ! Tup² mak aku baru teringat yg dia ade simpan Akar Fatimah ni . Laju je lah aku bawak balik rumah n cecepat rendam =)

Pagi jumaat , siap² macam biasa nak pegi kerja . On the way nak pegi kerja tu terasa macam sakit . Tapi bukan sakit contractions . Maybe Braxton Hicks . Terus hubby suruh EL n rehat je kat rumah since due date pon lagi 2 hari .

Balik je rumah , lepas breakfast n tido 2 / 3 jam , terus sakit pon hilang ntah kemane . Frust ok mase tu sebab aku memang dah tak sabar nak beranak , haha ! Tapi ntahlah , hati memang kuat mengatakan yg aku akan beranak tat day . Terus pegi minum Akar Fatimah , sapu n mop 1 rumah dgn bersungguh² ,  haha !

Malam tu around pukul 11, tengah aku lepak² depan TV dgn husband , sakit contraction datang , tapi sekali je lah . Then around pukul 11.25 macam tu , another contraction datang . Terus husband suruh pegi mandi n siap² nak pegi hospital . Call mak aku suruh datang rumah kitorg tengok²kan Nazeef Muslim yg sedang dibuai mimpi .

Punyelah sebak time nak melangkah keluar rumah hanya Allah yg tahu . Tambah² bila mengenangkan Nazeef Muslim , Allah ~~~

Sampai hospital pukul 11.50 n terus cek bukaan . Tengok² baru 2cm . Ok stress daku ! Ingatkan dah 7cm ke ape kan , hahaha ! Lepas buat CTG bagai , around pukul 1.15 macam tu , doctor decide kene admit wad jugaq malam tu sebab bukaan dah 2cm , kalau 1cm memang dorang suruh balik dulu sebab wad penuh malam tu . 

Sampai je wad , tengok² katil aku yg jenis katil merempat tu . Ala , temporarily punya katil yg letak tepi corridor tu . Kata wad penuh kan ? Pffttt ! Time ni dah sakit agaq menggila jugaq , makin kerap punya sakit .

Mase baring kat katil , terasa sebak gila² . Dah la sakit , husband pulak takde , nak ngadu kat sape ni ? Uwaaaa ! Terus SMS husband cakap "sakit" . Dia reply suruh banyakkan bersabar n doa . Tup² aku dahaga gila , air masak tak bawak , bantai minum Air Selusuh je lah , hahaha !

Sakit makin kerap . Semua pon serba serbi tak kena . Baring tak bole . Duduk tak bole . Makanyer aku pon ulang-alik pegi toilet dgn arapan akan turun tanda , hahaha ! Rupenyer takda ye ! Frust ~

Pukul 1.50 pagi , sakit yg semakin n semakin kerap . Nak kabo kat nurse takut sebab baru sejam tadi je cek bukaan baru 2cm . Takkan dah nak beranak kan ? Kang sia² je kene makian , hahaha ! Nak tido tak bole , so aku ulang alik drpd katil ke kaunter , kaunter ke katil . Adelah dekat 2 / 3 kali aku ulang-alik .

Pastu kononnya lepas ulang-alik tu aku nak try baring jap . Baru baring 1 minit , terus rasa tak bole tahan dah sakitnya . Terus pegi kaunter gerak nurse . Nurse suruh cek bukaan . Mase cek bukaan , dia cakap "awak ni yg baru masuk tadi kan? ade minum air selusuh ke? patotnyer jangan minum air selusuh awal² sebab takot jalan tak bukak lagi , tapi sakit dah kuat" bla bla bla ...

Tetibe dia cakap "Ehhh , dah 8cm , kita tolak pegi labour room sekarang jugaq ye" . Nak je aku bahasakan nurse tu dgn kasi entry Air Selusuh ni , hahaha ! 

Mase kat labour room , setiap kali sakit datang , aku psyco diri aku "alaa kejap je lagi sakit ni , pastu bole jumpa my 2nd baby ni dah , tak sabarnyerrr" sambil tak henti² baca doa nabi yunus ...


Alhamdulillah lepas berape kali push WITHOUT menjerit or menangis macam 1st time dulu , keluarlah my baby girl . Alhamdulillah baby kalini takde masalah macam mase Nazeef Muslim dulu (Refer entry Pengalaman Bersalin Anak 1st) , so dapatlah aku rase skin-to-skin dgn baby . Allah ! Susah nak gambarkan perasaan time tu =')

Pukul 2.30am beranak , pukul 1pm on the same day dah bole discharge . Seronok tak hengatlah jawabnyer , hikhik ! Baby pon takde kuning , Alhamdulillah . Dengan izin Allah , maybe sebab aku amalkan minum susu kambing sepanjang tempoh mengandung kot .

Alhamdulillah mudah sangat rasenyer bersalin anak kedua ni . Ehhh ! Tapi mase Nazeef Muslim dulu pon mudah jugaq . Cuma yg kedua ni terasa lebih mudah sebab dah ade pengalaman kot , hehe ~

Introducing ... Izz Iman Rania , 2 months
Thanks & Best Regards ,




 

Copyright © '✿ pink velvet ✿'. Designed by Whitey Mommy