October 21, 2014

Alhamdulillah~ Finally It's 36W

Assalamualaikum readers  

Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah! Finally it's 36 weeks . Rase macam dah tak jauh je perjalanan nak jumpa my 2nd baby ni , InsyaAllah ~


So far aku memang dah tak sabar nak beranak walaupon nervous tu WAJIB . Badan dah letih sangat nowdays . Still pegi kerja n setiap kali nak naik tangga office rase macam nak nangis , haha ! But , anggap je lah itu satu excercise kannn =P

Persiapan bersalin so far semua dah ready . Kali ni aku plan nak pantang kat rumah sendiri je . Lagipon rumah mak aku pon dekat je dengan rumah kitorg . Mertua pon cakap nak datang stay dalam 10 hari pertama lepas aku bersalin . So macam takde masalah kot , InsyaAllah ~

Doakan aku ye ! Mudah²an semuanya berjalan lancar n selamat , Amin ~
P/S : Kalau tetibe blog aku macam sunyi sepi je , itu maknanya aku dah beranak lah tu tau , hikhik ~

Thanks & Best Regards ,

October 14, 2014

Application Best Untuk Kaki Online Shopping

Assalamualaikum readers  

Arini aku nak share sikit pasal satu application best ni untuk si kaki online shopping -> CAROUSELL


Actually app ni bukan untuk si kaki shopping je . It's an app for buying and selling things , new and pre-loved . Pon ade chat feature tau . Senang sangat nak berurusan thumbs up

Aku dapat tau pasal app ni pon sebab dorang hantar SMS suruh aku try app ni since aku pon merupakan salah sorang peniaga online . Makanyer aku pon lelajulah download app ni . 

Meh follow meh ! *sempat lagi nak promote akaun sendiri , hikhik~*

Cara guna CAROUSELL ni lebih kurang macam Instagram jugaq . Bezanya dia ade chat feature . So , kalau korang rasa taknak semua orang baca komen korang tu , makanyer bolelah guna chat terus je

Untuk peniaga , korang just update je barang yg korang nak jual tu kat CAROUSELL ni , pastu bole terus link akaun tu dengan FB , TWITTER and INSTAGRAM korang . Senang kan =)

Thanks & Best Regards ,

Al-Fatihah ~

Assalamualaikum readers

Bapa kepada Menteri Besar Perak, Abd Kadir Muhammad , 73 , meninggal dunia jam 1.10 pagi tadi (14 Oktober 2014).
Allahyarham atau lebih dikenali sebagai Pak Karim menghembuskan nafas terakhir di Hospital Desa Pangkor di Pulau Pangkor kerana serangan jantung.
Arwah meninggalkan tujuh orang anak , termasuk Datuk Seri Dr Zambry.
Arwah telah berkhidmat sebagai Ketua Kampung Teluk Raja Bayang selama 23 tahun sebelum bersara tahun lalu.
Jenazah dijangka dikebumikan selepas solat zuhur (14 Oktober 2014) di Tanah Perkuburan Masjid Teluk Raja Bayang , Pulau Pangkor.



Sumber : Berita Harian Online

Thanks & Best Regards ,

October 8, 2014

Air Selusuh : Jangan Sampai Syirik!

Assalamualaikum readers  

Pernah dengar pasal air selusuh ? Air selusuh ni sebenarnya salah satu ikhtiar untuk memudahkan ibu² time nak bersalin . Biasanya diperbuat drpd air kosong je , tapi lebih afdal kalau guna air zam² .


pic credited to http://airzamzamkita.blogspot.com/
Nak buat air selusuh ni pon bukannyer pakai ayat jampi or sebarangan ye ! Tetap berdasarkan ayat Al-Quran . Bole refer sini untuk CARA MEMBUAT AIR SELUSUH . Lebih afdal kalau suami yg buat sendiri air selusuh ni =)

Ok ! Kenapa aku cakap air selusuh ni "Jangan Sampai Syirik" ? Sebabnya ...

Ade ibu² kat luar sane yg terlalu taksub pulak pasal air selusuh ni . Heyyy , ingat sikit ye ! Air selusuh ni just IKHTIAR je untuk memudahkan proses bersalin . Either ko senang ke susah nak bersalin , itu semua datangnya daripada Allah S.W.T ye !

Lebih kelakar bila ade yg cakap nak minum air selusuh ni kene waktu sesuai . Time jalan dah bukak sekian² cm barulah bole minum , kalau tak terpaksalah hadap sakit melampau² tapi jalan taknak bukak lagi sampai terpaksa czer bagai , pffttt ~

Bukan nak cakap ye , just sharing . Time aku dulu , aku tak pernah tanya or google pon pasal waktu sesuai untuk minum air selusuh ni . Makanyer otw nak pegi hospital tu aku dah minum sikit , time tu tak sakit ape pon , just turun tanda je . Lepas tu kene tahan wad , jalan baru bukak 1cm . Alhamdulillah after few hours je , dah 9cm , terus kelam kabut pegi beranak . (Refer sini untuk PENGALAMAN BERSALIN)

So kesimpulannya , janganlah terlalu bergantung kat air selusuh either rezeki ko dapat senang ke susah nak beranak . Itu semua kerja Allah S.W.T . Kita just banyakkan berdoa n IKHTIAR je , InsyaAllah ~

P/S : Sorry if ade yg terasa dengan entry ni =')

Thanks & Best Regards ,

October 1, 2014

Mengidam vs Teringin?

Assalamualaikum readers  

Entry ni maybe akan mengundang sedikit kebencian sesetengah pihak , harap maklum ! Hikhik ~

Aku perasan kan , lately ni asal ade je berita baik pasal someone pregnant , next week tu terus dia cakap yg dia mengidam itu ini .

Sorry to say ye ! Bagi aku , mengandung ni takde pon istilah "MENGIDAM" sebenarnyer . Maybe "TERINGIN" je tu sebenarnya . Contohnya macam kite dah lama tak makan KFC , tup² bila tengok iklan KFC , terus kita teringin . Pastu tak memasal jual nama anak cakap "baby mengidam nak KFC lah bang" , pffttt ~



Ok fine ! Aku pernah jugaq rasa "MENGIDAM" ni macam mana sebenarnya . Mase pregnant Nazeef dulu memang takde langsung istilah mengidam , so pregnant kali ni aku macam berdoa jugaqlah nak sesangat merasa ape tu "MENGIDAM" , hahaha !

Ade sehari tu , dalam tidur aku dok mimpi tengah makan nasi puteh + ikan bawal masak kicap . Punyalah kusyuk dok gaul² nasi dgn ikan tu , pastu terus ngappp ! Pagi tu terus bagitau my hubby cakap yg aku mimpi sekian² . Tapi takdelah aku nak melayan "MENGIDAM" tu kan sampai tahap nak suruh laki aku p cari dan² tu jugaq , kononnya kalau tak dapat nanti meleleh air liur budak , hikhik ~


pic credited to http://www.dapurkakjee.com/
Ntah bila ntah baru aku dapat makan nasi puteh + ikan bawal masak kicap tu . Pastu sumpah sampai sekarang aku dah tak bole makan ikan bawal sebab tekak macam dah kembang dengar IKAN BAWAL , even tengok pic kat atas ni pon aku dah macam nak muntah , huhu ~

Pernah jugaq mimpi tengah makan ubi getok padehal tak pernah pulak aku dok teringat ke ape kan . Tapi sampai sekarang pon aku tak pegi cari . Alhamdulillah ok je pon , takde pon sampai mimpi balik ke , dok teringat² ke , terbayang² ke, hahaha ~

Kesimpulannya , tak payahlah nak layan sangat istilah "MENGIDAM" tu . InsyaAllah takde pape punya =)


Akhirnya dapat jugaq susu idaman hati ni lepas bertahun² "MENGIDAM" , oppsss ! Okbai ~ Hehehe ;-)

Thanks & Best Regards ,




 

Copyright © '✿ pink velvet ✿'. Designed by Whitey Mommy