May 22, 2015

Kanta Lekap a.k.a Contact Lense

Assalamualaikum readers

"tak bahaya ke pakai contact lense"

Kalau kita tahu pasal cara penggunaan n penjagaan contact lense yg betul , InsyaAllah takde pon istilah BAHAYA tu sebenarnya

Yg penting , silalah beli dgn optician yg berlesen ye ! Jangan main bedal beli kat internet pulak sebab nak pakai lense ni kene ukur lengkung kornea mata kita dulu

Bab penjagaan contact lense pon tersangatlah penting . Selalunya optician yg akan bagitau details pasal ni such as :
  • cuci tangan n keringkan dulu sebelum pegang lense
  • masa nak cuci lense kene gosok² lense tu slowly utk buang protein
  • cuci n rendam lense pakai solution yg disarankan optician
  • jangan pakai lense lebih drpd 12 jam sehari
  • bekas lense kene tukar every 3 months
  • bekas lense kene cuci n terbalikkan time nak keringkan n penutup kene bukak
  • time tidur wajib bukak lense
  • pakai lense before mekap n bukak lense pon before remove mekap
  • jangan pakai lense yg tak sempurna / koyak
  • buang lense yg dah expired

Aku dah 7 years jugaqlah ber "contact-lenses" ni n so far mmg takde masalah , Alhamdulillah ~

By the way , aku pakai sbb farsighted problem ye . Pakai yg jenis transparent je


Some said that hukum pakai contact lense ni HARUS kalau sbb perubatan . Kalau sebab nak cantik or yg jenis kaler² tu HARAM . Wallahu a'lam ~
*pls correct me if im wrong*

Bagi aku , pakai contact lense ni lagi senang drpd pakai spek . Vision pon lagi luas =)


Ye ! Itu original kaler mata aku ye !
Malangnya anak² sorang pon tak ngikut kaler mata maknyer ni , haha ! Okbai ~

Thanks & Best Regards ,

May 21, 2015

Kekaguman Melihat Library UTP

Assalamualaikum readers

Sambungan kisah panggilan job interview di UTP [Refer entry SINI]

Makanya aku pon ambik keputusan utk pegi jugaq interview tu
Sampai² je sana , terus kekaguman tengok dorang punya library

pic credited to : http://www.mzulkifli.com/

pic credited to : jslum.com

Pergh ! Tak berkelip mata aku dibuatnya tau
Drpd bawah sampai keatas bukunya

Macam mana interview ?
Kahkah ! Memang lawak kalau diingat balik :P

Apa² result pon kene tunggu in 2 weeks
Kalau ada rezeki adalah . Kalau takde pon daku pasrah je sbb itu yg dah tertulis utk aku

Interview tu semalam tau sebenarnya
Hari isnin tu just jawab exam
Tak sangka pon bole lulus exam tu sebenarnya , haha !

Kekosongan ada 10
Yg datang interview haritu ada 30 org
Fews dah reject sbb failed exam

So chances tu macam ada *berharap jugaq ni sebenarnya* hikhik !
Mudah²an , Amin ~~

Thanks & Best Regards ,

May 15, 2015

Aduh-Aduh Sayang!

Assalamualaikum readers

Aduh aduh sayang kenapa kau curang
Aduh aduh sayang kenapa kau ulang
Aduh aduh sayang sayang
Aduh aduh sayang sayang


Pfftt ! Lagu macam ni pon ada ke ?

Ye ! Itulah reaksi aku first time dengar lagu ni .
Tapi lepas berjuta kali dengar , bole pulak terikut² sekali nyanyi , kahkah ~

Ehh ! Bukan nak cerita pasal tu sebenarnya !

Sebenarnya tengah stress pasal ni ...


Fine ! Dah la weekend ni dia ada jamboree basikal MTB dekat Selangor n ofcoz lah aku tak ikut . Lepas drpd tu kene pergi kursus pulak , uwaaa ~

Iols tak biasa tau kene tinggal² dengan sleeping partner ni , kahkah ! =P

Anak² , plz n plzzz b nice to mama ok !

Thanks & Best Regards ,

May 13, 2015

Panggilan Job Interview Di UTP

Assalamualaikum readers


Last hadap job interview adalah masa baru² kawen dulu . Skrg dah anak 2 . Dah lama hoiii ! Otak pon dah krem dah ni pikir nak cakap ape nanti , haha !

Hari tu kemain doa "mintak²lah dapat job ni"

Tapi bila dah dapat panggilan interview ni terus blur ! Taktau nak happy ke tak sebab dok pikir KALAULAH dapat job ni nanti , ada pulak pro n kontranya , pffttt ~

Mana tak cepat tua kannn . Pikir punyalah jauh kemain , padehal baru nak pegi interview je pon , kahkah !

Wish me luck \(^_-)/

Thanks & Best Regards ,

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy