October 28, 2014

Self Motivated #1

Assalamualaikum readers  

Hai ! Iols tak beranak² lagi ni . Kalau ikot time mengandungkan Nazeef dulu , patotnya arini aku dah beranak , 37 weeks n 2 days . 

Tapi takpelah ! Maybe baby ni nak check-in lame sikit kot dalam perut mama . Nak keluar bulan 11 jugaq kan sayang kan ? Bole geng dengan mama . Nanti kita sambut b'day sesame tau , hikhik ~ *tetiba psyco*

Oklah ! Arini nak share sikit satu self motivated ni which is sangat bagus aku rasa ...

Heavy rains remind us of challenges in life ,
Never ask ALLAH for a lighter rain ,
Get an umbrella or a raincoat , that's attitude !

Life is not about finding the right person , but creating the right relationship

It's not how we care in the beginning , but how much we care until the very end

Some people always throw stones in ur path ,

It depends on what u make with them , WALL or BRIDGE ?
Remember u r the architect of ur life !

Search for a good heart , don't search for a beautiful face

Beautiful things r not always good , but good things r always beautiful !

It's not important to hold all the good cards in life

It's important how well u play with the cards u hold

Often when we lose all hope & think this is the end ,

Remember ALLAH & pray ...
It's just a bend , not the end !

Have faith and have successful life

One of the basic difference between ALLAH and human is ...
ALLAH gives , gives and forgives
Humans get , get and forget

Be thankful in life !


  • LIFE has 4 letters , so does DEAD
  • HATE has 4 letters , so does LOVE
  • ENEMIES has 7 letters , so does FRIENDS
  • LYING has 5 letters , so does TRUTH
  • HURT has 4 letters , so does HEAL
  • NEGATIVE has 8 letters , so does POSITIVE
  • FAILURE has 7 letters , so does SUCCESS
  • BELOW has 5 letters , so does ABOVE
  • CRY has 3 letters , so does JOY
  • ANGER has 5 letters , so does HAPPY
  • RIGHT has 5 letters , so does WRONG
  • RICH has 4 letters , so does POOR
  • FAIL has 4 letters , so does PASS
  • KNOWLEDGE has 9 letters , so does IGNORANCE

  • We should choose wisely . LIFE is like a Double-Edged Sword !

    Thanks & Best Regards ,

    October 21, 2014

    Alhamdulillah~ Finally It's 36W

    Assalamualaikum readers  

    Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah! Finally it's 36 weeks . Rase macam dah tak jauh je perjalanan nak jumpa my 2nd baby ni , InsyaAllah ~


    So far aku memang dah tak sabar nak beranak walaupon nervous tu WAJIB . Badan dah letih sangat nowdays . Still pegi kerja n setiap kali nak naik tangga office rase macam nak nangis , haha ! But , anggap je lah itu satu excercise kannn =P

    Persiapan bersalin so far semua dah ready . Kali ni aku plan nak pantang kat rumah sendiri je . Lagipon rumah mak aku pon dekat je dengan rumah kitorg . Mertua pon cakap nak datang stay dalam 10 hari pertama lepas aku bersalin . So macam takde masalah kot , InsyaAllah ~

    Doakan aku ye ! Mudah²an semuanya berjalan lancar n selamat , Amin ~
    P/S : Kalau tetibe blog aku macam sunyi sepi je , itu maknanya aku dah beranak lah tu tau , hikhik ~

    Thanks & Best Regards ,

    October 14, 2014

    Application Best Untuk Kaki Online Shopping

    Assalamualaikum readers  

    Arini aku nak share sikit pasal satu application best ni untuk si kaki online shopping -> CAROUSELL


    Actually app ni bukan untuk si kaki shopping je . It's an app for buying and selling things , new and pre-loved . Pon ade chat feature tau . Senang sangat nak berurusan thumbs up

    Aku dapat tau pasal app ni pon sebab dorang hantar SMS suruh aku try app ni since aku pon merupakan salah sorang peniaga online . Makanyer aku pon lelajulah download app ni . 

    Meh follow meh ! *sempat lagi nak promote akaun sendiri , hikhik~*

    Cara guna CAROUSELL ni lebih kurang macam Instagram jugaq . Bezanya dia ade chat feature . So , kalau korang rasa taknak semua orang baca komen korang tu , makanyer bolelah guna chat terus je

    Untuk peniaga , korang just update je barang yg korang nak jual tu kat CAROUSELL ni , pastu bole terus link akaun tu dengan FB , TWITTER and INSTAGRAM korang . Senang kan =)

    Thanks & Best Regards ,

    Al-Fatihah ~

    Assalamualaikum readers

    Bapa kepada Menteri Besar Perak, Abd Kadir Muhammad , 73 , meninggal dunia jam 1.10 pagi tadi (14 Oktober 2014).
    Allahyarham atau lebih dikenali sebagai Pak Karim menghembuskan nafas terakhir di Hospital Desa Pangkor di Pulau Pangkor kerana serangan jantung.
    Arwah meninggalkan tujuh orang anak , termasuk Datuk Seri Dr Zambry.
    Arwah telah berkhidmat sebagai Ketua Kampung Teluk Raja Bayang selama 23 tahun sebelum bersara tahun lalu.
    Jenazah dijangka dikebumikan selepas solat zuhur (14 Oktober 2014) di Tanah Perkuburan Masjid Teluk Raja Bayang , Pulau Pangkor.



    Sumber : Berita Harian Online

    Thanks & Best Regards ,

    October 8, 2014

    Air Selusuh : Jangan Sampai Syirik!

    Assalamualaikum readers  

    Pernah dengar pasal air selusuh ? Air selusuh ni sebenarnya salah satu ikhtiar untuk memudahkan ibu² time nak bersalin . Biasanya diperbuat drpd air kosong je , tapi lebih afdal kalau guna air zam² .


    pic credited to http://airzamzamkita.blogspot.com/
    Nak buat air selusuh ni pon bukannyer pakai ayat jampi or sebarangan ye ! Tetap berdasarkan ayat Al-Quran . Bole refer sini untuk CARA MEMBUAT AIR SELUSUH . Lebih afdal kalau suami yg buat sendiri air selusuh ni =)

    Ok ! Kenapa aku cakap air selusuh ni "Jangan Sampai Syirik" ? Sebabnya ...

    Ade ibu² kat luar sane yg terlalu taksub pulak pasal air selusuh ni . Heyyy , ingat sikit ye ! Air selusuh ni just IKHTIAR je untuk memudahkan proses bersalin . Either ko senang ke susah nak bersalin , itu semua datangnya daripada Allah S.W.T ye !

    Lebih kelakar bila ade yg cakap nak minum air selusuh ni kene waktu sesuai . Time jalan dah bukak sekian² cm barulah bole minum , kalau tak terpaksalah hadap sakit melampau² tapi jalan taknak bukak lagi sampai terpaksa czer bagai , pffttt ~

    Bukan nak cakap ye , just sharing . Time aku dulu , aku tak pernah tanya or google pon pasal waktu sesuai untuk minum air selusuh ni . Makanyer otw nak pegi hospital tu aku dah minum sikit , time tu tak sakit ape pon , just turun tanda je . Lepas tu kene tahan wad , jalan baru bukak 1cm . Alhamdulillah after few hours je , dah 9cm , terus kelam kabut pegi beranak . (Refer sini untuk PENGALAMAN BERSALIN)

    So kesimpulannya , janganlah terlalu bergantung kat air selusuh either rezeki ko dapat senang ke susah nak beranak . Itu semua kerja Allah S.W.T . Kita just banyakkan berdoa n IKHTIAR je , InsyaAllah ~

    P/S : Sorry if ade yg terasa dengan entry ni =')

    Thanks & Best Regards ,




     

    Copyright © '✿ pink velvet ✿'. Designed by Whitey Mommy