July 16, 2014

Check-Up 22W : Plasenta Previa

Assalamualaikum readers  

Arini ade appointment checkup n scan kat KK untuk 22 weeks . Bile check berat , hb n kencing , Alhamdulillah semua ok . Tapi bila scan , doktor cakap PLASENTA PREVIA or nama tak officialnya , uri kat bawah ='(



Terus berdebar² bila doktor cakap macam tu . Tapi doktor cakap as long as takde bleeding even setitik pon n takde sakit yg melampau , nothing to worried sebab bila masuk 7 bulan nanti selalunya uri tu akan naik balik . InsyaAllah ~

Buat masa sekarang , doktor tak galakkan aku angkat berat² . Aku rase yg paling berat aku angkat sekarang ni pon si kecik aku tu lah , hehe ! Sorry Nazeef , pasni mama dah tak bole nak dukung² awak sangat ye !

Doktor kasi appointment repeat scan mase 30 weeks nanti . I really hope that time tu nanti uri dah naik balik , Amin Ya Rabbal Alamin ~

Sedikit info mengenai uri :

♥ Uri yang pada awalnya di kawasan atas akan kekal di kawasan atas saja , ia tidak akan ‘turun’ ke bawah

♥ Uri yang pada awalnya di kawasan bawah pula mempunyai peluang akan ‘tersasar’ ke atas apabila segmen bawah uri mengembang kemudian . Peluang ini lebih cerah jika uri terbabit berada pada bahagian dinding hadapan (berbanding belakang) dan agak jauh atau tidak menyentuh pintu rahim (berbanding jika ia menutupi atau melangkaui pintu rahim)

♥ Uri di bawah bermakna ia melekat di bahagian bawah sejak dari awal kehamilan , bukannya ‘terjatuh’ sewaktu kehamilan terbabit

♥ Uri tidak boleh bergerak-gerak ke atas kemudian ke bawah , hadapan , belakang dan seumpamanya

♥ Uri tidak boleh digerakkan ke mana-mana menggunakan kaedah urut atau apa-apa teknik manual doktor

Thanks & Best Regards ,

July 14, 2014

Persiapan Raya 2014

Assalamualaikum readers  

Dah buat persiapan raya ?
Lagi 2 minggu je lagi ni wehhh !

Semalam baru settled bab mendobi sarung kusyen n cadar . 
Langsir pon dah tukar set baru uols . Itupon mertua kasi . Kalau nak harap aku beli sendiri memang koserlah ! =b

Bab kueh raya memang sahihlah aku takkan buat / beli sebab kitorg bukannya beraya kat rumah sendiri pon . So nanti tapau je lah kueh raya drpd umah mak n mertua aku , haha ~

Shopping raya memang satu hape tak buat lagi . Cadangnya tunggu duit bonus hubby , oppsss ~ 
Monopod raya + shutter je yg dah ready, hikhik ~

Yang pasti tahun ni tak bole nak melaram lelebih sebab baju raya aku bertemakan baju mengandung je lah jawabnyer , huhu ~

Thanks & Best Regards ,

July 9, 2014

#WW : Hingga Hujung Nyawa vs Cinta Kolestrol

Assalamualaikum readers  


Thanks & Best Regards ,

July 3, 2014

#JalanJalan : Cameron Highlands

Assalamualaikum readers  

Khamis lepas a.k.a 3 hari sebelum puasa aritu kitorg anak beranak pegi holiday kat cameron highlands . Actually dah lame plan nak pegi sane , tapi asyik tak menjadi je . Tup² kali ni tak plan pape , terus menjadi pulak , haha ! Last pegi sane aritu mase kitorg HONEYMOON dulu .

Plan asal nak gerak dari rumah pukul 8:00 , tapi tong teng tong teng , udah pukul 9:00 baru keluar . Sejam yg pertama dlm perjalanan ok lagi , lepas tu anak aku dah mula meroyan . Boring gamaknyer dok dlm kereta lelame . Ni first time kitorg bawak dia jalan jauh , pffttt ~

Stay kat HOTEL DE LA FERNS . Hubby belanja hotel mahal sikit , hadiah anniversary aritu katenyer , hikhik ~

De La Ferns, Cameron Highlands, Hotel Best
De La Ferns, Cameron Highlands, Hotel Best
Baju yg dia pakai ni actually baju aku mase kekecik dulu , turun temurun gituwww ~

Mase kitorg sampai tu tak sejuk mane pon . Tapi si kecik ni tetiba batuk² pulak . Petang tu hujan , tanya org kat situ , dia cakap dah 2 bulan tak hujan , petang tu baru hujan , choiii sangat tau ! Terus terbantut nak pegi jenjalan sebab si kecik ni makin teruk batuknyer . Just pegi BHARAT TEA PLANTATION je .

Cameron Highlands
Tengah layan dia cerita pasal bird

Cameron Highlands
Gaya ala-ala model =P

Kat sini mak buyong tak koser nak turun dah

Beli teh utk my mom n mertua kat sini then terus balik hotel . Otw nak balik hotel tu singgah jap tepi jalan beli jagung *mengidam*, hikhik ~

Malam tu si kecik ni meragam tak dapat tido lena sebab batuk non-stop . Terus aku pon tak dapat tido lena plus susah hati tengok dia batuk² , huhu ~

Esoknya bangun pagi tengok kemain sejuk . 

Sejuk, Hotel Best, Brinchang, Tanah Rata

Terus kitorg laki bini buat keputusan nak chalo awal sebab kecian kat si kecik tu . So lepas breakfast kat hotel , singgah jap kat KEA FARM n terus chalo .

Muka budak tak sihat . Breakfast pon takmau dah :'(

Lepas turun je cameron , terus elok budak ni . Nampak nau awak tak tahan sejuk ye sayang ? Takpe , next trip kita pegi tempat panas² pulak , hikhik ~

Thanks & Best Regards ,




 

Copyright © '✿ pink velvet ✿'. Designed by Whitey Mommy