October 1, 2014

Mengidam vs Teringin?

Assalamualaikum readers  

Entry ni maybe akan mengundang sedikit kebencian sesetengah pihak , harap maklum ! Hikhik ~

Aku perasan kan , lately ni asal ade je berita baik pasal someone pregnant , next week tu terus dia cakap yg dia mengidam itu ini .

Sorry to say ye ! Bagi aku , mengandung ni takde pon istilah "MENGIDAM" sebenarnyer . Maybe "TERINGIN" je tu sebenarnya . Contohnya macam kite dah lama tak makan KFC , tup² bila tengok iklan KFC , terus kita teringin . Pastu tak memasal jual nama anak cakap "baby mengidam nak KFC lah bang" , pffttt ~



Ok fine ! Aku pernah jugaq rasa "MENGIDAM" ni macam mana sebenarnya . Mase pregnant Nazeef dulu memang takde langsung istilah mengidam , so pregnant kali ni aku macam berdoa jugaqlah nak sesangat merasa ape tu "MENGIDAM" , hahaha !

Ade sehari tu , dalam tidur aku dok mimpi tengah makan nasi puteh + ikan bawal masak kicap . Punyalah kusyuk dok gaul² nasi dgn ikan tu , pastu terus ngappp ! Pagi tu terus bagitau my hubby cakap yg aku mimpi sekian² . Tapi takdelah aku nak melayan "MENGIDAM" tu kan sampai tahap nak suruh laki aku p cari dan² tu jugaq , kononnya kalau tak dapat nanti meleleh air liur budak , hikhik ~


pic credited to http://www.dapurkakjee.com/
Ntah bila ntah baru aku dapat makan nasi puteh + ikan bawal masak kicap tu . Pastu sumpah sampai sekarang aku dah tak bole makan ikan bawal sebab tekak macam dah kembang dengar IKAN BAWAL , even tengok pic kat atas ni pon aku dah macam nak muntah , huhu ~

Pernah jugaq mimpi tengah makan ubi getok padehal tak pernah pulak aku dok teringat ke ape kan . Tapi sampai sekarang pon aku tak pegi cari . Alhamdulillah ok je pon , takde pon sampai mimpi balik ke , dok teringat² ke , terbayang² ke, hahaha ~

Kesimpulannya , tak payahlah nak layan sangat istilah "MENGIDAM" tu . InsyaAllah takde pape punya =)


Akhirnya dapat jugaq susu idaman hati ni lepas bertahun² "MENGIDAM" , oppsss ! Okbai ~ Hehehe ;-)

Thanks & Best Regards ,

11 Criticism:

Chekgu Azrine said...

Tula..itu xpela org mengandungkan..
Ni akk ni xmengandung pun mengidam jgk nk mkn itu ini..pfftttt...hahaha

mOoN IzzaN said...

hehehe.. kan..kan.. memang kita yg teringin..

Kyla Pearlisha said...

Salam sis. Betul tu. Kdg2 saje2 gatal mulot huhuhuhu.bw sambil menabung

Nao Mei said...

hahaha...akak lau bajet teringin tu...kalau tak dapat mahu eh..hahaha..

paridah said...

masa mengandung adalah masa jamu selera sbb masa berpantang banyak makanan hanya boleh pandang jer..

Ibu Fahim said...

Ikan tu yang best...:-)

Maria Firdz said...

tak mengndung pun kdg2derasa ngidam tu kan.. hehe

yana yani said...

rasa cam sama aje istilah dia...hehe
tapi betul juga tu
cuma kan ibu mengandung ni sensitif
tak dapat mula merajuk...hehe
tapi saya idak ler pula

Nyamuk Terbang said...

kiter yg x mengandung nie kalau teringin nak mkn ape2 kira mengidam jgk ker...hihi

lovelywa said...

Nak dpt layanan istimewa punye pasal kene la ckp mengidam..klau ckp teringin kang tkut permintaan tak dilayan..hehehe

btw salam perkenalan dr saya ;)

Elya Roza said...

klo yg tak mengandung tu teringin ..ehehehheh

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy