October 8, 2014

Air Selusuh : Jangan Sampai Syirik!

Assalamualaikum readers  

Pernah dengar pasal air selusuh ? Air selusuh ni sebenarnya salah satu ikhtiar untuk memudahkan ibu² time nak bersalin . Biasanya diperbuat drpd air kosong je , tapi lebih afdal kalau guna air zam² .


pic credited to http://airzamzamkita.blogspot.com/
Nak buat air selusuh ni pon bukannyer pakai ayat jampi or sebarangan ye ! Tetap berdasarkan ayat Al-Quran . Bole refer sini untuk CARA MEMBUAT AIR SELUSUH . Lebih afdal kalau suami yg buat sendiri air selusuh ni =)

Ok ! Kenapa aku cakap air selusuh ni "Jangan Sampai Syirik" ? Sebabnya ...

Ade ibu² kat luar sane yg terlalu taksub pulak pasal air selusuh ni . Heyyy , ingat sikit ye ! Air selusuh ni just IKHTIAR je untuk memudahkan proses bersalin . Either ko senang ke susah nak bersalin , itu semua datangnya daripada Allah S.W.T ye !

Lebih kelakar bila ade yg cakap nak minum air selusuh ni kene waktu sesuai . Time jalan dah bukak sekian² cm barulah bole minum , kalau tak terpaksalah hadap sakit melampau² tapi jalan taknak bukak lagi sampai terpaksa czer bagai , pffttt ~

Bukan nak cakap ye , just sharing . Time aku dulu , aku tak pernah tanya or google pon pasal waktu sesuai untuk minum air selusuh ni . Makanyer otw nak pegi hospital tu aku dah minum sikit , time tu tak sakit ape pon , just turun tanda je . Lepas tu kene tahan wad , jalan baru bukak 1cm . Alhamdulillah after few hours je , dah 9cm , terus kelam kabut pegi beranak . (Refer sini untuk PENGALAMAN BERSALIN)

So kesimpulannya , janganlah terlalu bergantung kat air selusuh either rezeki ko dapat senang ke susah nak beranak . Itu semua kerja Allah S.W.T . Kita just banyakkan berdoa n IKHTIAR je , InsyaAllah ~

P/S : Sorry if ade yg terasa dengan entry ni =')

Thanks & Best Regards ,

10 Criticism:

Miss Yana said...

Hihi..xtaw pon psl air sbb lom kwin lg.. Btw, thx for sharing..

Chekgu Azrine said...

Akk pnh minum sekali je air ni masa nak bersalin no.3..huhu..tp mmg kuat penangan air nih kalau minum tak kena waktu dia..wallahualam..

Gee Lion said...

tak sangka ada juga orang nak taksub dengan air ni.. pelik tul.. ~.~'

Kyla Pearlisha said...

Salam. Hai dear. Betol. Kebnyakkan org2 tua yg suh minum air selusuh ni. Tp bersalin ritu sy mmg xamik pon . Huhu

anis suryanie said...

betul tu. anis dulu masuk 3rd trimester lagi dh start minum sikit-sikit. Hehe.

Btw salam kenal, anis singgah n follow :)

yana yani said...

setuju sangat!
apapun kita berbalik pada qada dan qadar kan =)

Amanda Suria said...

Betul tu...biar sakit bersalin yg betul2..x di bantu air selusuh pun x pe kot.....

Ummi Zarra said...

Ape fungsi air selusuh smpai skrg ummi xfaham.. Mase bersalin dulu pun xsempat or xde nk minum air selusuh or apa2 pun.. Cume banyakkan berselawat..
Tetapi yang ummi tahu air selusuh di baca juga doa Nabi Yusuf.. Wallahualam...

NJihe.am said...

Apa2 ikhtiar pun jgn jadi taksub, makan supplement pun jgn sampai terfikir ubat tu yg sembuhkan kita. Thanks ingatkan pasal benda ni. Studioous.blogspot.com

ummu khayla jual vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Cara buat air selusuh.

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy