April 26, 2013

Introducing My Newborn, Nazeef Muslim

Assalamualaikum..

Pfftt~ Bersawang kemain dah blog aku ni rupenyer, huhu! Ehem², actually kan ... I leave tis blog for a while as a mama-to-be ... N now alhamdulillah, i'm officially a mama today *wink wink*

Introducing my little hero, Nazeef Muslim..

pengalaman bersalin
Kamis, 11 April 2013
Aku amek cuti sesaje sebab dah letih sangat keje direct few weeks sebelum tu ... So, tengahari tu, aku siapkan beg pakaian aku yg nak bawak pegi hospital nanti ... Beg pakaian baby dah lame aku siapkan n letak dalam kereta siap² ... Al-maklum le, excited kan? hikhik!

Malam tu, lepas aku n hubby bace yassin sesame ... Aku tergerak hati suruh hubby buatkan air selusuh ... Menitik air mata time dia doakan aku *sobs sobs*

Jumaat, 12 April 2013
8:00 am
Siap² macam biasa nak pegi keje ... On the way nak pegi keje tu, terasa macam something came out from my tuttt ... Senang cite macam period tu ... Cakap kat hubby

"ayang ni terkencing ke ape erk b? lain mcm je rase ni"

My hubby diam je time tu ... Sampai je opiz, turun² kereta ... Terasa sekali lagi camtu ... Terus cakap kat hubby

"terasa lagilah b ... nak pegi toilet japlah ... kang pape ayang call b terus tau"

Pegi² toilet ... Nahhh! Memang betul ... Dah turun tanda, darah + lendir ... Terus nevez tak tentu pasal, hikhik!

8:15 am
Hubby datang amek n terus kitorg balik rumah mak aku, around 15 minit je daripada tempat keje aku ... Ramai cakap selagi tak sakit, takyah pegi hospital ... So, aku pon tak pegilah lagi =P

9:00 am
Hubby n mak aku suruh makan dulu sebelum pegi hospital nanti ... Tapi aku baru makan setengah ketul donut pon dah muntah balik ... Nevez sgt kot, huhu!

10:00 am
Memandangkan aku tak sakit² lagi ... Mak aku suruh pegi hospital jugaq ... Makanyer dengan redha, aku pon pegilah ... Sempat jugaq pesan kat mak aku suruh doakan aku *sobs sobs*

12:30 am
Sampai je hospital ... After tung tang tung teng dorang soal siasat macam² ... Barulah dorang cek bukaan cm a.k.a seluk ... Ade 1 staff nurse n 1 nurse biasa ... Time staff nurse seluk, aku bole blah lagi ... Tup² yg nurse biasa ni kata kat staff nurse tu

"jangan bagitau lagi brape cm, saya nak try buat jugaq, nak belajar"

Hoiii! Sesuke je buat aku ni jadi bahan uji kaji kannn ... Udah le kasar nak mampos nurse tu buat ... Tak bernafas aku dibuatnyer, uwaaa~~

Time tu dorang cakap bukaan baru 1 cm :'(

2:00 pm
Warded memandangkan bukaan baru 1 cm ... Urusan warded ni pon dorang yg buat sebab hubby pegi sembahyang jumaat jap ... Lepas sembahyang jumaat baru dia datang balik ... Mak aku pon datang siap bawakkan nasi ... Aku memang tak lalu makan, tapi dah hubby beria suapkan, dapat gaqlah 2 or 3 sudu, hikhik~

2:30 pm dan seterusnyer
Dah start sakit yg memang nauzubillah rasenyer ... Mulenyer selang setengah jam camtu ... Lepas tu makin kerap ... Setiap kali sakit datang, aku pegang tangan hubby sekuat hati, dah macam nak tercabut jarinyer aku buat, udah le siap dengan pakej cubit bagai lagi ...  Cian dia, huhu! Pastu alat yg dorang pasang kat perut utk cek pergerakan baby tu pon abeh tertanggal aku buat, haha!

Memandangkan sakit aku kerap sangat ... Aku pon tanyelah staff nurse kat situ

"sakit nak bersalin tu cemane sebab saya dah sakit ni"

Punye konghajo nyer staff nurse kat situ ... Dia cakap

"selagi kamu bole cakap ni, maknanyer belum lagi la tu"

Mengucap panjang aku dengar jawapan dia ... Mane taknyer, kalau dah sakit camtu pon aku tak tahan dah, cemanelah agaqnyer sakit bersalin tu? *sobs sobs*

4:40 pm
Ade sorang doctor datang kat katil aku ... Mase dia tengah tengok record warded aku ... Tup² aku sakit yg sampai aku terduduk automatic kat atas katil hospital tu ... Doctor tu tanye aku sakit sangat ke? Haruslah aku cakap yeee! Dia terus ajak pegi cek bukaan cm

Sampai je bilik cek bukaan cm ... Seluk punye seluk ...

doctor 1st : ehh! lembik semacam je ni ... staff nurse, cube u cek pulak
staff nurse : ehh! ni dah fully ni? betul ke ni?
doctor 2nd : ha'ah ... ni dah 10 cm ni ... cepat tolak ke labour room

Hahaha! Amek ko ... Sekali dah 10 cm derrr ... Tergopoh² dorang tolak aku pakai wheelchair pegi labour room ... Siap pesan jangan teran lagi =P

5:28 pm
Sampai je labour room ... Semua pon terkejut sebab tempoh aku nak bersalin kejap sangat ... Time warded baru 1 cm, then zasss ke 10 cm ... N after ntah berape kali push, lahirkan my little hero ke dunia ni dengan berat 2.95 kg, alhamdulillah~~

Alhamdulillah jugaq belah luar takde koyak memane ... Just jait belah dalam je ... Doctor kate sebab terkena kuku baby ... Lawak pulak aku dengar, haha! Tapi kan, walaupon belah dalam JE, sakit yg paling sakit aku rase adalah time jait menjahit ni ... Sedutlah banyak mane gas pon, aku tetap mengelupo sakitnyer, huhu! Ehh, tapi sakit contraction tu pon sakit tahap mengelupo jugaq sebenarnyer, huhu!

5:28 pm dan seterusnyer
Baby kene tahan wad sebab mase lahir tu dia lambat nangis :'(

Dari start dia lahir, kire 3 malam jugaqlah baby aku kene tahan wad ... 2 malam sebab lambat nangis ... Lagi 1 malam sebab jaundice ... Yg aku ni dah meroyan kat rumah sebab aku discharge awal, tapi baby pulak kene warded, sayu je hati, huhu!

Ape² pon ... Syukur alhamdulillah sebab aku bersalin normal n senang ... Now baby Nazeef dah 15 hari \(",)/


~~ thanks 4 reading tis \(^_^)/

20 Criticism:

Qiela Azman said...

tahniah :)

MayaYunus said...

Alhamdulillah n tahniah...cute bb...selamat bpantang ;)

combi said...

tahniahhh..comeinyeeeee

Nastyna said...

Congartulations!!!! Alhamdulillah, the jorney wasnt that bad kan, tapi agak kurang ajar la nurse situ siap nak buat bahan uji bagai and cek pun acuh tak acuh. However, all fine now, bravo, congrats again on having such a beautiful angel ;);)

PeRdU cINta said...

tahniah atas kelahiran cahayamata pertama..syukur alhamdulillah :)

edlidza said...

Alhamdulillah..... tahniah dear.... n selamat berpantang....

アヌム said...

waa tahniahh..senangnyee dgr cite u bersalin..tibe2 je dh 10cm..rezeki..doakan sy dipermudahkan jugak ye.btw comel ur baby..selamat berpantang :)

cha said...

aaaa seramnya part kene seluk tu T__T

congrats on your newborn ye selamat berpantang

najatulanirah said...

Congrats! ♥

seeha said...

congratez..

comei anak mnakan aku ni..

cik chinta said...

bgsnya. Mudh bsalin. Hrp bgtu jg. Nwy, thniah. Slmt bpntg

farah deena said...

tahniah sis :).
semoga baby nazeef jadi anak yang soleh. ameen. selamat berpantang ye sis. jaga makan .hehe

Asz Miza said...

Congrats Dear..selamat berpantang...hug n kiss buat baby nazeef. :)

sheila arshad said...

akak x tau camna rasa sakit bersalin...nak jugak rasa. tapi mampu ke akak??

BUNDA a.k.a KN said...

Tahniah, Alhamdulillah..

saifudin abu izzudin said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Batu Adventure said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Farhain Azmi said...

gmbr no 2 tu mcm pkai celak je..hehe. tahniah dh dpt baby. comeii

Cik Eka said...

Alhamdulillah selamat..

ngilu pulak rasa kene seluk sebab nak cek bukaan tu..

kita ritu tanya housemate kita nurse, cmne nak cek bukaan. masa dia cite tu..errr seram rasa

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy