October 2, 2013

Merawat Nazeef Batuk Berkahak

Assalamualaikum readers!

Pergh! Agaq lame jugaq aku menyepi dari dunia blog ni sebenarnya *sobs*

Actually minggu lepas, the whole week tu nazeef tak sihat ... Makanyer the whole week tu jugaqlah aku TERPAKSA ambik cuti nak jaga dia ='(


Kalau demam biasa takpe lagi ... Ni siap pakej batuk berkahak + hingus pulak ... Kira ni 1st time lah dia kene batuk berkahak ... Itu yg aku tak sampai hati nak tengok tu *sobs*

Mase bawak p klinik ... Doktor cakap tekaknyer ade tonsil sikit ... No wonderlah tat day kat taska, dia memang taknak menyusu botol ... Tapi alhamdulillah, kalau aku bagi susu badan, dia on je, hehe!

Doktor suruh makan ubat 3 hari turut² ... Nak bagi dia makan ubat pon 1 hal jugaq tu ... Asal nampak je syringe, dia punye ketap bibir sungguh² siap dengan pakej meronta² taknak makan ubat, pffttt!

Then, lepas 3 hari makan ubat pon still tak ok jugaq ... Makanyer aku pon trylah petua turun temurun from arwah nenek aku utk rawat batuk berkahak ni
susu kunyit
ambik kunyit hidup SIKIT, sagat sampai jadi serbuk ... ambik serbuk tu, campur dlm air panas lebih kurang suku cawan ... kacau² then tapis ... campurkan dlm susu dia, bancuh dlm 1oz je ... tunggu suam sikit n bagi dia minum
Mase bagi minum tu, aku siap nak nangis sebab kecian tengok dia dok meronta² taknak ... Sebab kalau aku pon, confirm aku taknak punye, haha!

Hasilnya sangatlah alhamdulillah ... Lepas sekali minum pon dah kurang sangat² kahaknyer ... So, aku bagi sehari dlm 2 kali je ... Sekali minum 4-6 syringe =)

~~ thanks 4 reading tis \(^_^)/

6 Criticism:

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..dh sembuh nazeef homei2 ye...

QueeN TerataI said...

tq for the tips eh... normally org sapu je kunyit atas hidung baby kan..

Affy Afiqah said...

Semoga cepat sembuh nazeef !

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

semoga cepat sembuh.. bagus juga petua orang dulu-dulu..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Hai akak.. salam perkenalan dari Shakira.. akak cantik la :) Shakira suka tengok jadinya.. hehe

hazlina azmi said...

kalo anak2 tak sihat dgn kita2 yg risaukan...blogwalking..jom ke blog saya dan bertukar2 link..:)

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy