October 18, 2013

First Solid Food For Nazeef

Salam jumaat uols!

Semalam first time aku kasi nazeef solid food memandangkan dia dah 6 bulan 5 hari =)

First solid food dia adalah bubur nasi

Mulenya plan nak kasi nestum je kat dia ... Tapi disebabkan excited nak kasi dia makan tu over sikit ... Makanyer aku pon gigihkan diri jugaq buatkan bubur untuk dia

First masak segenggam nasi atas dapur ...
Solid, Food, Bayi, Baby, 6, Bulan, Months, Bubur, Nasi

Then blend halus n agihkan dlm bekas (boleh buat stock if simpan dlm freezer)
Solid, Food, Bayi, Baby, 6, Bulan, Months, Bubur, Nasi, Stok, Freezer

Patotnya kalau nak buat stok, letak je dlm bekas ice cube yg berpenutup sebab baby kan makan sikit je ... Tapi disebabkan aku tak beli lagi, so kita gunalah bekas comei lotey ni dulu, hikhik~

Aku ingatkan mase first attempt ni mesti si kecik tu akan tutup mulut taknak ... Rupenyer alhamdulillah, kemain semangat dia makan =)

VIDEO NAZEEF FIRST MAMAM
(sorry if tak dapat tengok)

For now, aku dah niat ... Aku nak amalkan 4-DAYS RULES utk cara pemakanan nazeef
Baby, Solid, Food, Program, 4, Days, Rules

Wehuuu~ Tak sabar rasenyer nak buatkan puree sayur n buah pulak lepas ni utk dia ... Segala kelengkapan dah siap, termasuklah resepi², hahaha!

~~ thanks 4 reading tis \(^_^)/

11 Criticism:

Umi Qi said...

Good job dear....siap ada jadual week utk solid food...yeyyyy!

edlidza said...

kejup jer masa berlalu... dah 6 bulan dahhh.... happy for you dear... ;)

Chekgu Azrine said...

wah..sure excited kan???sbb ank first gitewww

tebumanis said...

Itulah dia hari sorang ibu
semua benda dia nak perfect
tuk anaknya
terharu--suddenly remember to mak--semua mak macam tukan

Cik Mun said...

seronoknya..xsabar rasa nak kahwin..hehe

sha (chirp chirp) said...

waaah, siap ade planner! good job. hihi :D

Cik Puan Rara said...

Gud luck.bg anak mkn mmg sonok.

Aku Penghibur said...

wahh kejap je kan masa berlalu :) bagus kalau ada planner macam gini :)

Nik Azidah said...

bestnya....tak sabar plak nak ada baby sendiri hehe...

chicken_floss said...

eh lame x jalan bkat sini..dah deliver bby, dan dah pun 6 bulan erk..anyway congrats..:)

AmyZana said...

My sister masa dia 2 bulan dah start makan dah. Dari kecik dia dah kuat makan XD

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy