March 24, 2012

Linguaphone Sindiket Penipuan

penah dengar LINGUAPHONE? aku pecaya, kalau korang d kalangan student ipt, korang mesti penah dengar name ni

malangnya arini ... adek aku yg kat ipt melaka tu pulak yg dah terkena dgn "sindiket" ni SEBELUM kami semua dpt tau pasal asal-usul LINGUAPHONE ni :'(

jalan cerita adek aku ni same je mcm kes² yg dah ade kat internet ni ... boleh refer 

teruk adek aku kene marah dgn kitorg tadi ... mane taknyer, kitorg kemain risau kat dia pasal ni, dia bole backup company LINGUAPHONE ni pulak ... siap cakap sanggup bayar rm2k ni nnt ... weird sgt ok sebab adek aku ni sorang yg agaq payah nak keluarkan duit dia ... sgt b'jimat orgnyer

then after few hours, baru dia mcm "tersedar" ... dia syak, dia dah terkena something such as pukau or something like tat sebab mase org tu dok PAKSA dia beli tadi, org tu tetibe bole tau pasal latar belakang adek aku ni ... siap cakap ade 4 bradik n yg bongsu form 4

memandangkan benda ni dah pon jadi ... duit yg rm299 tu pon dah lebor n dah tentu sampai mati pon tak kan dpt dah ... makanyer kitorg decide isnin ni nak try call company tu utk batalkan kontrak tu walaupon dah tau ape jwpan dorang ... so, yg dah bayar tu just let go ... tapi bulan² yg nak kene bayar tu ... kim salam sajelah ye! 

but i'm just wondering ... walaupon dah byk gile complaint pasal "sindiket" ni ... kenape sampai sekarang still takde tindakan? huh!

~~ thanks 4 reading tis \(^_^)/

91 Criticism:

kura said...

oh? kenapa tak pernah tahu pun pasal linguaphone ni? esh. esh.

aku HaniAsyira said...

betul2.. selamat tak terkena lagi... geram tgk diaorg ni jual dan bnyk kena tipu

aku HaniAsyira said...

betul2.. selamat tak terkena lagi... geram tgk diaorg ni jual dan bnyk kena tipu

♥ Nana BamBam ♥ said...

bahaya kan zaman skg..macam2..

aisya said...

kawan2 pun ramai yg kena dgn linguaphone ni.. xpasal2 habis rm2k.. pastu bukan guna pun..

Ekmi Rabat said...

saya penah ada linguaphone ni jugak tp tak beli, kawan bagi pinjam. dah la mahal tak berhasil pun..

zOeY zAu YaH said...

depa mmg mkn duit org..mak kwn saya kena.saya dulu penh nk kena gak tp takde duit time tu saya ckp takmo terus depa mrh2..trus saya pangkah depa..benci trus..mgkin kes adik cik pink nih depa ada buat something ka kan mana tau..depa pun kejar duit,so x musthail buat bkn2 gak.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

biasa dgr nama psl linguaphone...

pernah gak org duk promote kan...

tapi xpernah terlintas nak beli...

baru tau... rupanyer ada penipuan yerkk

sweetbelly gurlz said...

kawan2 saya ramai terkena dlu... mse dowg terkena tu,org linguaphone ni paksa2 sy..nsib saya ni cekal hati dan mmg xberminat nk layan.. siap ckp kt sy, jangan menyesal,esok org len pandai..awk je masih di takuk lama..tetap xpandai2 english..last2 mmbe2 sy menyesal ambik bnda alah tu..sbb lgsg xbguna.

no limit adventure said...

nice blog :)

nurul honey said...

..nurul ingat memang ramai kawan nurul yang terkena dengan linguaphone ni masa belajar kat matrik dulu..kesian tau sebab dyorg kena bayar hampir 1000 sbb apa ntah..kalau x bayar, kena saman..memang teruk keadaan masa 2..biasanya dyorg buka booth kat shopping mall yang membenarkan direct selling..memang bagu entry ni..semoga dah x de org yang terkena lagi dgn sindiket ni..

Fana | Aqim said...

fana pun pernah gak berhadapan dengan situasi nih.tapi tak beli la kan..mana taknya MEMAKSA!sakit hati dengar ayat dia marah2..babit pasal mak bapak pulak tuh!last2 teros sound dia.."duit saya suka hati saya lah nak beli ke tak" pas tuh blah je..tapi kawan fana lagi dua orang tuh dah terkena perangkap dah..ermm, takleh buat apa dah..:-/

Cikpuan rara said...

penah dgr penah.tp x tau lak sindekit.ich teruk nya.

-SUPERGIRL- said...

stakat nih tak kne lg tp ad mve yg knee . huh kesian

Boni JLL3 said...

da buat report da?

Miss Al said...

pihak universiti pun kena la alert. jgn bagi diorang masuk. selalunya benda ni jadi bila ada expo. nak tak nak pihak universiti terpaksa jugak benarkan diorang ni berbisnes sebab nak jual tapak.

kawan-kawan saya ada jugak yg terkena. diorang lapor kt bhgn pentadbiran n minta duit diorang balik. dapat tak dapat saya kurang pasti.

hurm as a student just be aware. kadang diorang ni mengambil kesempatan je. wallahu'alam

nurmujahidah said...

tak paham,, linguaphone ni ape ye?

Cik Puan Muda Umi said...

mmg banyak betul benda ni sekarang..kalau kita xnak beli,suka paksa2 pulak..haish

red said...

sory la eh ak mencelah skit..btl ke dorg menipu,ke korg yg xberminat sbnarnye nk blajar bnda tu.ak tgk ank buah ak beli n msih study kat ipta ok je bljar.mngkin lain org lain cr nye kot.klu btl korg tertipu nape x g report,korg bsing sna sni pn korg ttap kna byr mntly gak..bnda bgs korg je yg xtau gn..k cau ;)

Anonymous said...

bodonye ko ni red ke ko yg jual tu kah2
nk bckup2 linguaphone,dhla pksa org maki bek punye....btol ke diorg mnipu yez diorg mnipu n mkn duit kwn aku kwn aku byo rm5o sbb xmmpu byo yg slbihnye
duit tu lesap cmtu je tnpe produk...

✿ pink velvet ✿ said...

@Anonymous setuju sgt :)

Anonymous said...

@red
oooiii...bngok..klu xgna l.phone tu pun blh pndai la..ko tu yg bodoh xtau apa2..bnda mcm tu hrga smpai bribu..agak2 la nak cpt kya pun..

chausri said...

Kepada semua pelanggan LINGUAPHONE yang telah kena tertipu dan tidak berpuashati (tidak boleh bayar ansuran,nama blacklist).tolong BERI NAMA DAN NOMBOR TELEFON kepada saya. .Saya akan uruskan masalah-masalah pelanggan dengan KPDN PUTRAJAYA.Saya adalah bekas regional manager(TOP PRODUCER LINGUAPHONE)yang telah dianiayayi oleh linguaphone.

Syed Azman said...

sy juga pernah terkena..chausri jika bleh tlg..sila hubungi sy syedazman_az@yahoo.com (fb)/ sazman92@gmail.com..

azman said...

@chausri
assalamualaikum..sy pernah terkena..sy juga terkena seperti sahabat2 y lain..jika saudara boleh tolong..hubungilah sy syedazman_az@yahoo.com(fb) sazman92@gmail.com

azman said...

@chausri
assalamualaikum..sy pernah terkena..sy juga terkena seperti sahabat2 y lain..jika saudara boleh tolong..hubungilah sy syedazman_az@yahoo.com(fb) sazman92@gmail.com

Anonymous said...

@chausri mcm mana nak contart saudara??atau saudara contart sy syedazman_az@yahoo.com

Anonymous said...

saya pun sama mcm adek anda.....saya terasa diri saya dipukau semasa bersama dgn pihak linguaphone ni....sehingga saya terpaksa menandatangani borg2x mereka....ttp saya tidak membayar deposit tersebut kerana kad bank saya mempunyai masalah kemudian apabila saya pulang ke bilik saya...saya mula sedar kenapa saya isi borg tersebut.....pada keesokkan harinya saya berjumpa semula dgn pihak linguaphone tersebut utk membatalkan....tp skrg saya x tau apa yg akan berlaku sbb saya x mengambil brgannye juga saya x membyr deposit tetapi saya sudah menandatangani surat tersebut....mcm ne perlu saya lakukan?

Zulfikri said...

@chausri

Salam,

Saya adalah salah sorang pelanggan yg telah dianiayai linguaphone. Bagaimana boleh saya hubungi tuan/puan?. Harap dapat bantu saya secepat mungkin.

tq.

Anonymous said...

sayaaa!!!! baru terkena.. saye baru beli tadi... mcm mane ni???? mcm mane saye nk contact awak ni????

Nur Cahaya said...

@chausri
salam,
saya jugak mangsa linguaphone 2 juga saya harap dpt tuan/puan bantu saya ..boleh hubungi saya mellysa18@yahoo.com(fb)/ mellysa508@gmail.com

Nur Cahaya said...

@chausri
salam,
saya juga terkena harap tuan/puan dapat bantu saya.boleh hubungi saya mellysa18@yahoo.com(fb)/ mellysa508@gmail.com

Anonymous said...

sy pon sama kes mcm adek awk..asa mcm d'pukau..byangkan time det sesak2 sanggup gy beli bendalah tu n dah byr bapa buln da smpai pakwe sy sedarkan,then mcm bawu t'sedr bentu tipu,pas search intent memng sah sy kena tipu..so skrg mcm na nk btalkan???produk tu mang xleh guna pon..arrghhh!! help me...plezz

Anonymous said...

semua terkena masalah dengan Linguaphone sila ke FB
www.facebook.com/notoctos.noctos

Anonymous said...

i kena tahun 2004. smpi tahun 2007 dia ugut guna lawyer. padahal lepas 3 ari guna 1 kaset je. i xphm, i nk pulang. agent kate nk dtg ajar then kalau nk pulang dia dtg amek. smpi kesudah. asik kena marah je dgn customer service dia. ni semua kes 2007

Rosnani Lias said...

@Anonymous
saya pun terkena jugak..camne ni???nak buat ape??

Anonymous said...

@ sy pn trkna gak..dh kna citos pn..mcm mna yer?

Anonymous said...

@chausri
mcm ne plak kalo kes dy da bli bnd ni and da hbs byr pn..? kes nye mcm ni.. dy da hbs byr pn dsbb kn ad promosi utk byr hbs.. promosi dy mcm ni, smpena prayaan, bki byran anda RM660.. tp kalo dpt jls kn byran dlm tempoh y dttpkn (promosi), kte jz plu byr RM420 n ia dikira hbs byr la.. Ni cth, tp seakan2 sma dgn situasi y sy alami sblm ni.. jd mcm ne kte nk surekan y kte da hbs byr? tkot tbe2 nme kte d blacklist.. pdhal dy da deal mcm tu.. slp nye dy jz deal mlalui fon n tiada htm putih pn.. ad kmgkinan x akn ditipu? anyone outhere.. can you help me??? kalo ad y blh bntu, email sy blurd_gurlz90@yahoo.com..

wan ainina said...

Sye pun ditipu oleh linguaphone.....mcm mne nk buat ye.....pm sye di wwanainina@yahoo.com

wan ainina said...

Sye jga trtipu olh mreka.....sye dah bntu mncari jln kluar.....sla hbungi sye jka ad yg bleh bntu wwanainina@yahoo.com
wanainina93@gmail.com

Anonymous said...

it is simple thing. if betul ditipu, buat laporan terus dekat Tribunal. Kalau setakat kita memaki hamun, xdpt apa pun, silap2 hutang makin bertambah. jgn slahkan produk sebab benda tu ilmu, ilmu x pnah salah, kalau yg slah pun manusia.
Jgn terus percaya kalau ada org ckp nk tolong settle kan ke, silap2 nanti kena tipu lagi.

Anonymous said...

sya pon terkena.. kena since lepas grad 2004 lepas.. mmg terpaksa beli sbb nak pandai english.. disebabkan lps grad tu lmbt nak dpt keje, so xbayarla.. now tunggakan 7610 setakat dec 2012.. mmg tekejut, kalau bank pun ada temph interet stop, tapi xsgka linguaphone haram ni cas smpai ke sudah.. cas yg melampau.. anyway email sy harniwahab@gmail.com

Anonymous said...

@chausri
Norashikin Binti Sahrani
0169541093
kol saye cek.. saye bntu dah ni :(

Anonymous said...

Sya pon dh terkena.... kes saya dh 5 bulan x byar sya nak cancel tpy diaorang ckp xboleh sbb dh sign surat.... sya pon dh xtau nk buat cm mna... boleh ke nk biar cam tu ja.... x kena blacklist kah????? Email sya izzatyhaswanie@yahoo.com.....bantu lah sya ye....

Anonymous said...

abis yg tiap2 bulan tu adk awk byr ke?

Anonymous said...

@chausri

boleh tlg sttle ke?

Anonymous said...

sye pn da tkena,bntu la sye lpas dari linguaphone nie...email sye farini.nurul@yahoo.com...tq :')

nurul ain said...

saya pun da terkena jugak..skrng buntu nak buat apa...
email saya : nurulainhamdani@gmail.com

Anonymous said...

maybe boleh hubung TTPM, macam dlm news ni http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KontrakLinguaphonebatal/Article

Dyla Azmi said...

@chausri sy dah terkena,,n dah byr pon bulan2 tu tp x habis bayar lg laa,,skang sy dah x mampu nk bayar lagi,,harap encik blh tlg sy NOR ADYLA AZMI 0132123882

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

i salah seorang yang kena. So now name i dh black list dri memohon apa2 pinjaman even loan kereta pon depa block nama i. I kena setle kan sejumlah wang yg makin bulan makin bertambah sehingga jumlahnya SANGAT MENAKOTKAN.

#menyesal dgn PENIPUAN ni..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

mohon bantuan untuk terlepas dri menda ni..

ahmadfauziaryaan85@gmail.com

Jasa baik sgt2 dihargai..

hana Fahmi said...

Sy jg tkena... baru phak bank tepon ckp nama kena blacklist... tkejut giler sbb x pnh bt loan sblum nie... skitnya ht.... tlg lg @chausri
Rohana bt jusoh
0143646651

hana Fahmi said...

Sy jg tkena... baru phak bank tepon ckp nama kena blacklist... tkejut giler sbb x pnh bt loan sblum nie... skitnya ht.... tlg lg @chausri
Rohana bt jusoh
0143646651

nurhappy said...

saya pun terkena.. siap blacklist.. email sy..

nur_happy89@yahoo.com

Ym.Bundle said...

dulu saya pon penah dipromote dngn skim ni masa jalan-jalan kat giant..tp tak berminat..

ɱąȥȵɉȥąɧąȥЩąȵɉ said...

Diaorang penah datang Poli Shah Alam. Yang penjualnya paksa paksa org beli. yang lagi dua orang depan perempuan tu dah macam budak black metal dah tengok. Memang tak arhh nak beli. Nampak benor nipunye..

Anonymous said...

Saya juga terkena..sila hubungi saya jachintahcinta@yahoo.com..

Anonymous said...

Saya sangat2 memerlukan pertolongan pihak tuan/puan..saya juga terkena..

Anonymous said...

Saya juga terkena.
Jachintah peter
0198917443

Anonymous said...

Saya juga terkena
jachintah peter
0198917443

Anonymous said...

Alahai linguaphne knapa la menyusahkan betul.!!!

Namee Roslan said...

eh ramainya mangsa bila baca2 comment. nasib saya dah tahu lepas baca blog awak ni,pasni hati2 je. jahat betul sindiket macam ni.

muna wan said...

betul!! saya pun terkena.. mcm kena pukau.. rasa nak sepak2 je linguaphone tu.. member ada kena byr smpai 5k.. gila lah.. saya rasa mls nk byr, smpai nombor fon selalu ditukar.. bila dikira balik, hampir 10 nombor fon dia call, msj.. masa tu saya maki2 diorang.. sebulan senyap, lepas tu call lagi..

Yong Atira said...

@chausri
please tolong sy !! sy still student and tak sanggup dibebani hutang yang terlalu bnyak nieh !! T.T

Hubungi sy zareenreen@yahoo.com no tel : 0133926132 yong

Anonymous said...

Tolong berikan advise zi4n4@yahoo.com

Nurul said...

Salam. Sy nak jual sangat2 set linguaphone sy ni. Sy dah bayar habis. Dan sy dah tak perlukan lg benda ni. Tp ada ke org nak beli.. Susah sgt nak cari buyer. Manalah tahu kalau ada yg nak, harga boleh nego.

farah_92 said...

sengal pnya linguaphone!!!!!!!!!!!ipsal la ko no mnyusahkan...abis aku ko tipu!thu nk duit jek crila rzeki yg halal..bdh btl..anyone plez help me, nk lepas dr linguaphone ni, nurul farah ain, o138670577.

Nurul said...

salam saya pun baru terkena dgn linguaphone nih...jahat mengalahkan dajjal....

Anonymous said...

LINGUAPHONE PENIPU MAKAN DUIT ORANG TK TAHU MALU TKDA KEJA LAIN KA,..

Anonymous said...

Tolong sy. Mangsa keadaan juga.

rai_aziz@yahoo.com

Rahaya ahmed zainudin said...

saya pun. aya.trailnet@gmail.com

Rahaya ahmed zainudin said...

tolong saya, mangsa keadaan Linguaphone.
aya.trailnet@gmail.com

Anonymous said...

saya pun da kene ctos ni..cmne ea nk beli kete pun xley da..

Anonymous said...


@chausri
sy da kene ctos..bantu saya..da terkena masa zaman study dulu..dorang paksa sy samnpai sanggup hantar sy ke atm utk withdraw duit deposit..tp kes ni da lama masa zaman 2007..bley ada tindakan lagi ke?
emel : nuratianza89@gmail.com

Anonymous said...

@chausri tolong sy,

gedonna7823@gmail.com

Anonymous said...

Saya pn dh tetipu.please help me. :(
Wannyabadi@gmail.com

stitch!!!! said...

@chausri please help....rural_urban09@yahoo.com...

stitch!!!! said...

tolong saya untuk hentikan contract dgn linguaphone ni...ninafarhana07@gmail.com

lovelyjandi said...

@chausri
please help me..saya pun mangsa penipuan ni juga..saya x sanggup dah nak biarkan ni lagi..dah buntu cari cara nk hentikan lingua phone ni..ni email saya ct_5ruz92@yahoo.com

Anonymous said...

@chausri
please contact me zarianna_z@yahoo.com.. urgent! i will drop my no at mailbox

Unknown said...

Tolong saya mangsa keadaan tadi call linguaphone dia suruh bayar 11000rm help me suriwan77@gmail.com

Anonymous said...

@chausri tolg sy.... I really need ur help
Noor Patihah
yours.sokmo@yahoo.com

Anonymous said...

saya pun pernah terkena en chausri
i really need your help
mohammad nizar bin mahzir
mynizar85@gmail.com
013-2001408

Anonymous said...

@red
dah buat report dan macam-macam sebenarnya..kalau buat bising sana sini dapat manfaat sebenarnya. sebab orang lain akan baca dan boleh dapat tahu yang Linguaphone ni memang scam! Memang tak salahkan produk tu tapi promoter Linguaphone yang tidak beretika. Secara tak langsung, memanglah ada bad impression kat Linguaphone.

mohd helmi yahya said...

saya memerlukan pertolongan.....mohon pencerahan tindakan selajutnya....
macam mane nak settle down linguaphone...help me....
mohdhelmiyahya@gmail.com

Anonymous said...

rasanya dah banyak laporan yg dibuat kt TP tntang Linguaphone ni.. ada yg menang, tapi xbyk. lgpun mnang pada nama je, sebab hbis aduan pengguna tetap kena bayar juga. arghh!!! xkan x ada tindakan yg agak "keras" dikenakan atas lingua ni! brapa ramai lgi mangsa yg akan diCtoskn,brapa byk lgi golgan muda yg tanggung utang beribu(mostly yg jd mgsa student kn :p)

Siti Nadhirah said...

Tlg sy jgk.. sitinadhirah90@gmail.com

Nisha Farhana Muslimin said...

Hi as salam.. saya adalah salah sorang mangsa linguaphone ni.. saya nk minta tolong korang, mangsa2 yg lain untuk hubungi sya sbb saya ingin mngumpul bukti bahawa linguaphone ni ada sindiket pnipuan.. saya pljar HR (human resources )dan saya tahu apa tindakan yg harus kita ambil... klu mahu terlepas dari pnipuan ini ,kita harus sama2 bertindak.. saya ingin mngumpul bukti sbanyak yg mungkin dan saya akn bawa kes ini ke mahkamah.. memandang kn saya ada seorang knalan as a lawyer and pensyarah yg berpengalman dlm bidang kehakiman, lebih memudahkan saya,, tp saya perlu kumpul bukti dahulu.. tolong add wechat saya. Neysha _501 ...anda tlong saya., saya tlong anda,, dan nama kita sama2 bersih...

Unknown said...

BOLE KE KITA SAMA BUAT ADUAN

salina said...

@chausristill bleh bg nama lagi ke sbb saya baru dpt surat lawyer kna bayar smpai 5k

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy