March 7, 2012

Berdosa Ke Aku?

kat area opis aku ni kan ... boleh kata hari² ade je org datang nak mintak derma
#source
dah mcm² rupe dah aku tengok dorang ni ... ade yg kononnyer sambil kite membeli, kite menderma ... ade jugaq yg bawak picture rumah org² tua ... tak kurang jugaq yg datang pakai tongkat mintak bantuan duit nak buat operation la, makan la, haish!

itu baru cite pasal pemintak derma ... blom yg salesmannyer lagi ... dorang ni lagi spesis yg annoying ... udah aku kata taknak, mean taknak la kan ... ni nak paksa2 pulak beli barang dorang ... udah la cakapnyer tak benti² ... hoiii! stress tahu?
#source

bukanlah aku nak kata yg dorang ni semua penipu ... tapi agaqlah kan ... kalau sehari ntah berape org dorang ni yg datang, tak ke mampuih aku? awok ni pon bukan kaya nau sampai nak kasi duit free² gitu je :'(

tapi kan ... jauh kat sudut hati aku, aku tertanya² ... berdosakah aku kalau tak derma? org kata kalau derma tapi kite tak ikhlas pon tak guna kan? n berdosakah aku kalau dorang jual barang² berunsurkan islam tapi aku tak beli? huhu~

~~ thanks 4 reading tis \(^_^)/

7 Criticism:

zOeY zAu YaH said...

dulu kat tmpat keja lama saya kami tulis kat pintu peminta sedekah dgn salesman takleh masuk.mcm krg ajar tp bila dh terlalu ramai mmg susah..takut kena tpu sama..

kura said...

berdosa klu kita memderma tp diri kita sendiri tersepit. hahh.

juzailah khairi said...

yep..dekat shah alam lg teruk..everyday org yg same and selalunye ade orang tolong bwk diorang kutip..bukan kite taknak bg tapi hari2 kite pn tak mampu kan...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm masalah kamu ni sama laa ngan moon..

hampir tiap hari ada je mcm2 org yg datang minta derma, promote brg..

kalo org minta derma nie.. kita xtau dia jujur atau tak.. tapi.. jgn berkira sgt.. jgn terlalu syak wasangka sgt.. kalau nak derma.. bg je.. ikut keikhlasan hati.. dan kemampuan kita.. kita serahkan je pada allah.. kerana allah je yg tahu hal sebenar..dia jujur atau sebaliknya.. yg penting..niat kita ikhlas utk bersedekah..bukan kerana terpaksa.. bg seringgit pon xpe.. kalau ada yg jenis minta derma ikut wang yg dia tentukan.. kena derma rm10..misalnya laa..

terus terang je pada dia.. "sy nak derma ikut ikhlas sy.. kalau encik xnak yg sy bg..terpulang.."

nak lebih lg..kasi je ceramah kat dia..bg dia sedar..

kalo org yg dtg promote brg nie.. moon suka tegas.. sbb kita ada byk keje kat opis kan..xde masa nak layan dorg.. moon suka tnjuk kertas yg ditampal.. pastu kata.. "saya sibuk..org yg xde urusan dgn company kami..sy xboleh layan"

Nyamuk Terbang said...

drma jer brapa byk yg kita mmpu...

Cik Nurul said...

memang stress kan kak kalau mcm ni...hmmm

Cik Puan Muda Umi said...

byk sekarang ni sindiket,guna budak2,org2 tua supaya org rasa kesian pastu derma..hati-hati ye..;)

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy