May 22, 2015

Kanta Lekap a.k.a Contact Lense

Assalamualaikum readers

"tak bahaya ke pakai contact lense"

Kalau kita tahu pasal cara penggunaan n penjagaan contact lense yg betul , InsyaAllah takde pon istilah BAHAYA tu sebenarnya

Yg penting , silalah beli dgn optician yg berlesen ye ! Jangan main bedal beli kat internet pulak sebab nak pakai lense ni kene ukur lengkung kornea mata kita dulu

Bab penjagaan contact lense pon tersangatlah penting . Selalunya optician yg akan bagitau details pasal ni such as :
  • cuci tangan n keringkan dulu sebelum pegang lense
  • masa nak cuci lense kene gosok² lense tu slowly utk buang protein
  • cuci n rendam lense pakai solution yg disarankan optician
  • jangan pakai lense lebih drpd 12 jam sehari
  • bekas lense kene tukar every 3 months
  • bekas lense kene cuci n terbalikkan time nak keringkan n penutup kene bukak
  • time tidur wajib bukak lense
  • pakai lense before mekap n bukak lense pon before remove mekap
  • jangan pakai lense yg tak sempurna / koyak
  • buang lense yg dah expired

Aku dah 7 years jugaqlah ber "contact-lenses" ni n so far mmg takde masalah , Alhamdulillah ~

By the way , aku pakai sbb farsighted problem ye . Pakai yg jenis transparent je


Some said that hukum pakai contact lense ni HARUS kalau sbb perubatan . Kalau sebab nak cantik or yg jenis kaler² tu HARAM . Wallahu a'lam ~
*pls correct me if im wrong*

Bagi aku , pakai contact lense ni lagi senang drpd pakai spek . Vision pon lagi luas =)


Ye ! Itu original kaler mata aku ye !
Malangnya anak² sorang pon tak ngikut kaler mata maknyer ni , haha ! Okbai ~

Thanks & Best Regards ,

9 Criticism:

Aimi Syafiqah said...

Samalah kita. Pakai lens lama dah and alhamdulillah takde problem. Kalau pandai jaga, insya allah no problem :)

yoorin melacolea said...

huhu..teringat 1st time pakai lens..roomate yg pakaikan..terkebil2 mata..tang nak bukak tu sendiri plak..adoii.. tp skrg dah okey laa..tp betul..vision clens lebih ok berbanding spek.. lagilaa kalau ada silau..

Mar Mansor said...

saya pon pakai lens since belajar kat uni dulu.. tahun 2006. sekarang dah 2015. power 600. pakai jenis clear je, takde kaler-kaler..
itulah kan pandangan lebih luas bila pakai lens ni..

Chekgu Azrine said...

Tula.kalau xkerana rabun mmg xpakai la.lens...hahahaha...mcm akk suka pakai warna coklat sb rasa natural dgn muka..warna lain mmg x pnh pakai...

En. Kronik said...

aktiv lagi noh

Haryani Mohd said...

Lens memudahkan bagi yang rabun plus cantik :)

Bunda a.k.a KN said...

Penjagaan yang betul rasanya tak masaalah kot..

Eka Tikah said...

kite tengok org pakai je, kite tak pernah pakai. takut. hehe. dah biase pakai cermin mata ^^

Nur Khairiah Irwanie said...

cantiknye :)

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy