July 29, 2015

Merawat Tekanan Darah Rendah (Low BP)

Assalamualaikum readers

Tekanan Darah Rendah atau Hypotention adalah jika seseorg mengalami bacaan tekanan darah di bawah 120/80 mmHG


Aku selalu jugaq ada masalah tekanan darah rendah ni dari zaman belum kawen lagi . Paling teruk masa mengandungkan Nazeef . Hari² kene pergi cek BP kat klinik 1 Malaysia , pffttt ... !

Baru² ni jadi lagi . Naseb baik dah kenal sangat dengan simptom² low BP ni ...
  • Pening non-stop
  • Muka pucat
  • Doplohpat jam ngantuk
  • Mata kabur
  • Susah nak tarik nafas dalam²
Terus pergi farmasi beli ubat Iberet Folic - 500


Tapi ubat ni bukan zasss bole baik ye ! Memang take time , pffttt ... !

Kalau nak tekanan darah rendah back to normal secara zasss , aku sarankan silalah pergi cari kerang / bayam merah . Memang cepat sembuh , InsyaAllah ~
*mengikut pengalaman aku*

Menu utk org tekanan darah rendah =P

Paling terliur ... ! Kerang goreng berempah =)

Bila google , banyak lagi rupanya makanan yg bole tambah darah . Tapi bagi aku , kerang + bayam memang the best thumbs up

Thanks & Best Regards ,

6 Criticism:

Ann Ishak said...

saya pun selalu kena low bp

Mar Mansor said...

saya pun amik iberet..doktor suggest..so far ok juga..

Nurul Shahira said...

Sambal kerang pun best. Tak pun kerang dalam mee kari. Alamak. Da macam order menu makan pulak, hiks =D

Haryani Mohd said...

Tekanan darah rendah kurang iron. Kerang memang best! :D

aeinna Musa said...

Ena hamil, hemoglobin (darah) rendah..ena make vita lea shaklee..dr 10 meningkat ke 13..alhmdulillah...nurse berkali2 puji

Didie Farhan said...

Info yang bagus

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy