March 23, 2015

IUCD Pilihanku

Assalamualaikum readers  

Intrauterine Contraceptive Device (IUCD) . Ape tu IUCD ?
salah satu alat pencegah kehamilan
♥ diperbuat drpd plastik n copper
♥ dimasukkan di dalam rahim utk menghalang pelekatan janin
♥ berkesan 97% - 98%
♥ tidak menaikkan berat badan *faktor utama kenape aku pilih IUCD , hehe!*

Ye ! Itulah pilihanku utk family planning since i've #MySetahunSorangKids already , hikhik ~

Appointment dgn KK utk pasang IUCD ni lepas 45 hari aku beranak . But on that day bole pulak suddenly takde doktor . So dorang kasi alat n suruh pasang kat KLINIK YASMIN . Kiranya bayar upah pasang je lah =)



Panjang macam tu ke IUCD ni ? 
Itulah komen 1st yg aku terima lepas aku tunjuk gambar ni kat family members including my hubby , haha ! Actually yg masuk kat rahim tu takat yg copper tu je (warna keemasan - atas sekali) , yg lain tu just utk ukur kedudukan rahim . Pengsan woiii kalau betul panjang camni , haha !

Tak takut ke ? Tak sakit ke ?
Kalau dah namenyer pernah beranak , setakat pasang IUCD ni apelah sangat kan ? *cewahhh*
But seriously memang tak sakit . Aku siap bole tanya doktor "ehh , dah siap ke?" . Disarankan pakai time period or 45 hari keatas after birthing sbb rahim tengah mengembang time tu

Kesan sampingan ?
Since aku pakai bukan dalam waktu period , so memule pakai tu dalam 4-5 days memang akan ade bleeding macam period with the package of sengugut + sakit pinggang . Tapi takdelah teruk sangat pon . Bab "bersama" dgn suami pulak memang no worries sebab suami cakap takde rase pape yg pelik pon , hikhik ~ =)

Tempoh pakai IUCD ni 3 tahun . Every 1 year kene pegi scan utk pastikan IUCD dalam kedudukan yg betul . Suppose dalam masa 3 tahun ni aku takkan mengandunglah . Tapi kalau dah tertulis aku bakal dapat #MySetahunSorangKids lagi , aku redha ~

*Tarikh Pasang IUCD : 31/12/2014*

Thanks & Best Regards ,

10 Criticism:

shaFazie said...

azie mula ingat nak ambik ini tapi macam tak berani pulak ..alih2 azie ambik pil perancang je..

Cik Jelita said...

Good sharing.anak dah nak masuk setahun masih blurr2 pasal kaedah perancangan keluarga ni.huhu...

nadiah hanum said...

Selamat berIUCD...hehe...ciknad takde experience guna2 alat ni...plan sendiri2 jer...;)

sumie said...

info yg menarik. tapi macam serammmm...huhu

Chekgu Azrine said...

Xpela.at least kita merancangkan.kalau Allah dh kata ada lg rezeki secepat yg sblm ni kita terima dgn redha...

mrs kayrul said...

ngeri plak tengok ...kita x berani pakai2 macam nie..rancang sendiri2...hehehe

Alin Marlini said...

good info

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, heee seram lak tengok gambar rajah tu. hehehehe

zuhdi sanusi said...

seram plak..,

Azney Shamsuddin said...

eeee kakkkk takutnyaaaa .

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy