August 4, 2012

Tips Hilangkan Batuk Time Nak Tidur

Assalamualaikum ... 

Bulan puasa ni memang musim batuk erk? Sebab kat opis aku ni je dah mcm batuk secara berjemaah pulak rasenyer ... Jap² aku batuk, jap² org ni, jap² org tu pulak ... Haha!

Tapi perasan tak ... Time kite dah syok² baring nak tidur, time tu lah kemain sakan batuk ni datang kan? Eeeii~ Rimas sgt tau!
#PicSource
Arwah nenek aku ade kasi tips nak hilangkan batuk time kite nak tidur ni ... 
1. Sapukan SEDIKIT kapur makan kat leher
* sikit je tau! kalau tak merah² kang leher ko
* kalau takde kapur makan, guna je VICKS ... sapukan sekali kat hidung n dada
2. Amek tudung/tuala kecik or anything yg sesuai n ikat KETAT² kat leher yg ade kapur/vicks tadi ... Cara ikat sama mcm pakai scarf
    * jgn terlalu ketat sampai tercekik pulak ye! agaq² selesa dah la, asalkan KETAT!

    #PicSource
    Done! Bolelah tidur dgn lena lepas tu =b

    Selama yg aku n family aku dok amalkan tips tu ... Alhamdulillah mmg berkesan ... Baru² ni try kat encik suamy pulak, dia pon cakap berkesan ... Hehe!

    Try lah ye! InsyaAllah berkesan =)
      ~~ thanks 4 reading tis \(^_^)/

      4 Criticism:

      emeliena said...

      Nice infoo. lepas ni boleh la try. Thanks for sharing ;]

      Syafiqah Hashim said...

      hi kak...pika dah tukar yrl blog..harap-harap masih sudi update dengan pika..THANKS
      http://syafiqahhashimxoxo.blogspot.com/

      Lissa said...

      nice tips.
      lisa baru je baik batuk. selalu batuk time nak tidur. susah betol nak tido. huhu

      buang said...

      tq info....bila dah kena sakit ni nak cuba

       

      Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy