June 15, 2015

Tinggalkan Anak Bersendirian Dalam Kereta

Assalamualaikum readers ♥ 

Lately ni banyak sangat kes mak / bapak yg tinggalkan anak dalam kereta secara bersendirian kan ?

Si keyboard warrior pulak memang spesis yg jenis taknak kalah dalam soal menyekolahkan org lain even though dorang ni tak pernah bergelar PARENTS pon !

Aku bukanlah nak sokong tindakan tinggalkan anak secara bersendirian dalam kereta tu , tapi pernah tak kita tolong sharekan solution utk parents yg maybe TERPAKSA buat gitu ?

Rasenyer majoriti cuma tahu nak maki hamun je konon sape yg buat gitu tak sayang anak lah , tak alert lah . Hello ! Have u walk in their shoes before u criticize ? Pffttt ~

Aku pernah hadap situasi macam ni sekali . Lepas office hour , lepas ambik anak² drpd nursery . On the way nak balik rumah tu , dapat pulak call drpd sorang budak opis ni

Dia nak ambik dokumen penting kat opis petang tu jugaq sebab nak terus shoot ke KL . Dokumen tu dia suruh tinggalkan kat peti surat je sebab he will b late n dia takde kunci opis , pffttt ~

Bole ko bayangkan , opis aku kat tingkat 2 , takda lift , nak kene bukak pulak 3 kunci , grill , pintu n another pintu , anak pulak sorang umur 2 tahun n sorang umur 7 bulan , husband pulak takde time tu

So ? What should i do ? Any solution ? Tak kan nak berangkut kiri kanan ? Sape pulak yg nak tolong bukakan pintu ?


Makanyer TERPAKSALAH aku tinggalkan dorang sekejap dalam kereta . Jenuh jugaq aku pikir nak buat cemane . Last² aku bukak sikit semua tingkap , matikan enjin n lock pintu dari luar n berdoa ...

"Ya Allah Ya Tuhanku , aku tinggalkan anak²ku sekejap dgnmu Ya Allah , lindungilah mereka"

Terus aku BERLARI naik tangga , ambik dokumen n zasss terus ke kereta . 3 minit ! Pheww ~

Sape ade solution lain meh share dgn aku just in case terjadi lagi situasi macam ni nanti so i'm well prepared =)

Thanks & Best Regards ,

7 Criticism:

Yana Yani said...

bercakap tu memang mudah dari melaksanakan
kadang kita tak tahu cerita sebenarnya disebalik apa yang berlaku
cuma kita selalu kena alert sebab anak tu amanah
keselamatan mereka bergantung kepada kita

kalau saya, apa pun terjadi saya tak pernah tinggalkan anak dalam kereta
biarlah susah camne pun, saya akan heret mereka sama
kadang yang sekejab tulah boleh jadi macam-macam
anyway it is just my 2 cents
biarlah kita susah hari ini dari menyesal tak sudah di kemudian hari

Cik Jelita said...

tinggal anak dalam kereta memang tak patut.tapi kadang2 situasi terpaksa tak dapat elak juga.no judge till we know the true story

Chekgu Azrine said...

Pernah jugak alami situasi mcm ni..huhuhu...
Org yg xalami mmg xfhm sis..
And klu blh sapa nk ank dia ditmpa bhya..huhu

Fiqah Feeona said...

I pernah alami situasi u. My office tingkat 3. 5+1 kunci kena bukak. Sebab gigih nak angkut 2 budak, alarm sampai berbunyi. Mungkin I tak berani nak tinggal anak. And if kejadian yang sama berulang, I nak cakap 'no' je kat orang nak document tu. Masa kerja tak nak minta.

Nurul Shahira said...

Benda-benda macam ni, bila tak jadi kat diri sendiri memang tahu condemn je. (Sebab tu ramai keyboard warrior T_T). Tapi bila dah jadi kat diri sendiri, kita akan lebih memahami kenapa this thing happen. Yang penting kita dah cuba cari penyelesaian terbaik. InshaAllah, Allah jaga anak-anak kita =)

iyliana n. said...

Nice entri, tapi tak pernah jadik lagi kat sy sbb, anak pon xde lg :P Apa-apa pon, okay lah tu sbb matikan enjin and bukak tingkap tuh sbb carbon monoxide dari eksos xberjalan masuk dlm keta sbb enjin dh mati

Fendi Rocka said...

bahaya ,memg bahaya tggal anak dlm kereta takut diculik, dalam situasi kecemasan sangat sangat, apa boleh buat kan, solution maybe case to case basis.

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy