July 16, 2014

Check-Up 22W : Plasenta Previa

Assalamualaikum readers  

Arini ade appointment checkup n scan kat KK untuk 22 weeks . Bile check berat , hb n kencing , Alhamdulillah semua ok . Tapi bila scan , doktor cakap PLASENTA PREVIA or nama tak officialnya , uri kat bawah ='(



Terus berdebar² bila doktor cakap macam tu . Tapi doktor cakap as long as takde bleeding even setitik pon n takde sakit yg melampau , nothing to worried sebab bila masuk 7 bulan nanti selalunya uri tu akan naik balik . InsyaAllah ~

Buat masa sekarang , doktor tak galakkan aku angkat berat² . Aku rase yg paling berat aku angkat sekarang ni pon si kecik aku tu lah , hehe ! Sorry Nazeef , pasni mama dah tak bole nak dukung² awak sangat ye !

Doktor kasi appointment repeat scan mase 30 weeks nanti . I really hope that time tu nanti uri dah naik balik , Amin Ya Rabbal Alamin ~

Sedikit info mengenai uri :

♥ Uri yang pada awalnya di kawasan atas akan kekal di kawasan atas saja , ia tidak akan ‘turun’ ke bawah

♥ Uri yang pada awalnya di kawasan bawah pula mempunyai peluang akan ‘tersasar’ ke atas apabila segmen bawah uri mengembang kemudian . Peluang ini lebih cerah jika uri terbabit berada pada bahagian dinding hadapan (berbanding belakang) dan agak jauh atau tidak menyentuh pintu rahim (berbanding jika ia menutupi atau melangkaui pintu rahim)

♥ Uri di bawah bermakna ia melekat di bahagian bawah sejak dari awal kehamilan , bukannya ‘terjatuh’ sewaktu kehamilan terbabit

♥ Uri tidak boleh bergerak-gerak ke atas kemudian ke bawah , hadapan , belakang dan seumpamanya

♥ Uri tidak boleh digerakkan ke mana-mana menggunakan kaedah urut atau apa-apa teknik manual doktor

Thanks & Best Regards ,

13 Criticism:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, alhamdullilah. lama tak singgah sini rupanya akak pregnant lagi. taniah, jaga kandungan baik2 ye,sheila masukkan link blog akak dalam bloglist preggymom 2014. hehehe singgah menabung easy forex sini~~~

Mrs Velentine said...

salam..dah lama tak singgah....alhamdulillah rezeki menambah anak...kak MV masa preggy yg ke-4 ada masalah uri rendah ni..alhamdulillah uri naik pada bulan ke-8

yana yani said...

rasa cam dah lama tak singgah sini
dah pregnant lagi ye
tahniah
saya dulu masa second child pun uri ke bawah stage 3
masa tu dah 8 bulan, bertapa kat hospital sikit punya lama
alhamdulillah dia beralih balik
bersalin normal =)

satu nak ingatkan, jangan berurut time ni
dia akan beralih sendiri nanti
nanti lagi worse, boleh bleeding

Ayu Zan said...

in sha allah semua selamat nanti sis.. amin amin..

Zihan Zamberi said...

Best thing to do is Pray! And yes rest a lot...do not burden urself that lead to something unwanted k. Semoga Allah permudahkan urusan. Bykkan bersujud.

Chekgu Azrine said...

Semoga dipermudahkan urusan sis ye..
Tahniah!

PeRdU cINta said...

Moga segalanya dipermudahkan Allah..

Hans said...

thanks kongsikan info
banyak den belajar nih

Sya Mimie said...

Asslmkm sis.. Semoga semuanya dalam keadaan selamat ye.. Harap2 xde pape la yng merisaukan..

~MommyAqilMedina~ said...

Hari tu pun waktu aida 1st baby pon plasenta previa..takut jugak..n memang jaga gile waktu tu sbb bahaya kan..ALhamdulillah by 6months over camtu uri dah naik balik n boleh deliver as normal..InsyaALLAH nanti uri tu naik balik ..jangan risau sangat ye dear..

Azhafizah Md Nor said...

semoga baik baik je hendaknya

Nadya Bubble said...

Take care, sis :)

Karya Mahirah said...

Tahniah ya...

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy