March 18, 2013

Antenatal Class

Assalamualaikum readers~~

Kamis lepas aku join kelas antenatal anjuran Hospital Manjung ... Hospital tempat aku nak bersalin nanti \(^_^)/ ... InsyaAllah~~ 

Actually memang dah lama aku tercari² kelas antenatal ni ... Al-maklumlah, anak sulung uols ... Nervousnyer lain macam sikit sebab tak tau pape kan *sobs sobs*

Tapi malangnya bila tanya KK, KK asyik cakap takde je ... Padehal pihak hospital bagitau, dorang tiap² bulan memang ade buat kelas ni, siap inform KK suruh hantar orang, tapi harammm ... KK senyap gitu je, haish!
(KK = Klinik Kesihatan)

Kelasnyer pukul 3pm sampai 5pm je ... Walaupon sekejap, tapi really helpful ... Yg bestnyer, suami pon bole join sekali tau dalam kelas ni =)

Macam² diajarnyer ... Dari proses bersalin, penyusuan susu ibu, exercise ibu hamil, cara breathing mase nak push n cara nak push yg betul ... Pastu siap bawak kitorang tengok bilik labour room ... Weehuu! I is berdebor² uols, kihkih~

Bukaan Serviks
(pic credited to yaya)

Yg bestnyer pasal Hospital Manjung ni ... Prinsip dorang adalah ...
  "Rakan Suami, Rakan Bayi" 
Maksud rakan suami tu kan, suami bole teman isteri mase sakit nak bersalin kat labour room ... Tapi time proses nak bersalin tu dia kene keluarlah ... Rakan bayi pulak, kat situ memang digalakkan 100% fully bf ... Makanyer, awas kalau ko bawak formula milk ye!

So ... Those yg pregnant for the 1st time macam aku jugaq ... I really suggest korang join kelas antenatal ni ... Walaupon banyak info kite bole dapat from readings, but pengalaman join kelas antenatal ni memang lain sgt² :)

~~ thanks 4 reading tis \(^_^)/

13 Criticism:

Siti said...

wahh nebes...hihi.

boni kacak said...

nanti saya boleh suruh bakal isteri saya masuk kelas ni nanti kalau dia mengandung nanti.hee

Munirah Rafiuddin said...

insyaAllah, doa2 kn sy mengandung juga..best bila baca & dgr cerita ttg ibu mengandung ni...

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Mrs Velentine said...

INsyallah semuanya selamat...

SarahSyafiq said...

mmg plan nnti nk g gak cls ni.bnda2 mcm ni mesti nk kena tw gak b4 bersalin.

LoveBug said...

amik ilmu ni. hehe moga semuanya lancar ya :)

Syazaa said...

bilalah turn kita pulak nak rasa macam ni...huuuuu.

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

wahh bagusnyaaaa hospital tu buat kelas macam ni.. bg ibu yg baru mengandung, tak adalah kekok nanti bila nak bersalin... bila ena nk pregnant ni...haha lambat ag nk kahwinnyaa XD

アヌム said...

mcm best antenatal clss ni huhu..

Crew Fathi said...

Hmmm.. ambil ilmu skit kat sini.. Heee... ^_^

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,bagus juga kalu setiap hospital adakan kelas macam ni..mendidik ibu2 baru ...

Wawa Tasliman said...

that mean, coklat tu kepala baby kan?

Wawa Tasliman said...

that mean, coklat tu kepala baby kan?

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy