March 11, 2014

Fobia Makan Ubat

Assalamualaikum readers  

Phewww ~ Akhirnya dapat jugaq aku tido lena malam tadi . Kalau tak dah dekat seminggu jugaqlah aku meroyan sebab tak dapat tido lena memalam , huhu ! Semuanya berpunca drpd si kecik ni ...


Budak ni kan , dia langsung taknak menyusu tau . Bukan setakat susu formula , susu badan pon langsung taknak dipandangnyer . Makan pon sikit je , pastu di uwek²kannyer . Bila perut dah mendidih lapar , mulelah melalak² nangis

Kalau dapat melalak pulak , memang jenuh nak diam . Lagi dilayannyer melalak tu even takde air mata pon . Ade sehari tu dekat sejam jugaqlah dia layan dia punya melalak tu . Kalau dia dah stop nangis pon , tup² tengah main ke ape dia tersedu , dia bole sambung balik nangis dia tu . Betul² bikin urut dada tau , pffttt !

Risau punya pasal , kitorg laki bini bawaklah dia pegi jumpa doktor . Doktor cakap dia sihat walafiat je . Maybe sebab gusi dia sakit kot , nak tumbuh gigi lagi . Doktor suruh kasi teethers yg dah disejukkan dalam fridge . Aku dah buat , tapi memang mimpilah dia nak bukak mulut gigit teethers tu, haha !

Actually kitorg laki bini dah tau dah punca dia jadi macam ni sebab dia memang sejak azali lagi fobia makan ubat . Setiap kali makan ubat , confirm dia akan buat perangai macam ni sebab dia fikir , setiap yg masuk dalam mulut dia tu semuanya ubat . Cuma kali ni macam berlarutan pulak fobia tu . Itu yg kitorg runsing semacam tu , huhu !

Tak paksa makan ubat memang tak dimakannyer sampai bebila . Tapi bila dipaksa , mendapatlah mama n abah awak ni ye sayang ? Hadoiii ~

Berkat doa n kesabaran , Alhamdulillah dia dah start menyusu balik malam tadi n takde dah drama melalak² nangis memalam , syukur ~

~~ thanks for reading \(^_^)/

11 Criticism:

ibu aqif said...

hihi..anak ak ok je kalau nak bagi ubat.cuma jgn baringkan.bagi sambil duduk.

✿ pink velvet ✿ said...

@ibu aqif anak aku ko bagilah sambil duduk ke baring ke telentang ke, semua pon azab nau nak makan ubat, pffttt~

seeha said...

si nazif tu makin comey aih..nnti kim salam kat dia taw, kata aunty siha kim salam.aunty siha pesan jgn nakal2 taw.ngee

✿ pink velvet ✿ said...

@seeha nanti mai la dengan mak ang pulak, asyik bariah ja yg mai, hehe~

E'in said...

give me five sikit baby! kite same sbb xsuke mkn ubat.. hihi

Che Akak said...

aaa..nak main air rupanya...bagi budak2 ubat x best..haha

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak.. kesiannya. camne ekk nak bagi baby boleh makan ubat. payah gak.. depa bukan faham lagi ajaran kita.. semoga dipermudahkan urusan jaga anak ye kak ~~~

Si DauN CeRi said...

ala ciannye.. Alhamdulillah la dah nak nyusu balik.. nti dah besar lg sket oke la tu inshaAllah..

hihi

zaza zehra said...

hehhe..comelnya..karenah anak2 seronok tgk.. :)

BUNDA a.k.a KN said...

Assalam,

pelan2 ..lama2 nanti ok lah tu...setengah2 baby memang susah nak beri makan ubat..

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy