December 17, 2015

Potty Train Nazeef Muslim

Assalamualaikum readers

Alhamdulillah Nazeef Muslim dah diapers free start minggu lepas . Tapi time tido masih pakai la , hikhik !


Since aku pon cuti lama aritu [Refer Entry SINI] , marilah kita potty train dia . Dah 2y8m dah pon budak ni , hikhik !

1st persiapan haruslah belikan dia underwear n boxer cute mute dulu :p


Pastu clearkan lantai . Since rumah aku memang takde carpet , senanglah kan :)


Memula pakai underwear tu dia macam malu² sebab time train aku suruh pakai underwear n t-shirt je . So dia terasa macam pendek nau seluar tu sebab selalunya pakai sampai bawah lutut , haha !

1st ajar memang selang 15 minit sekali aku ajak pegi shi-shi . Pastu tengahari je dia dah mula bosan , haha ! Then up la selang 30 minit , pastu sejam pulak :)

Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya . Takde langsung istilah "tercicir"

Bab poo-poo memang mencabar sikit sebab jenis dia time "membuang" suke cangkung . So terpaksalah ajar kat toilet cangkung . Naseb baik dia ok je , takde takut ke ape :)

Masalahnya , memula tu dia asyik cakap "akittt peruttt , nak yakkk" . Tapi bile bawak ke toilet , memang nan-hado !

Makanya 1st day tu memang acah² mak enon je lah nak poo-poo . 2nd day pulak dia bangun pepagi tu terus poo-poo kat pampers sesiap , haha ! Geram aku :')

3rd day barulah pandai poo-poo kat toilet . Itupon 3/4 kali jugaqlah "false alarm" haha !

Yg peliknya bila jadi mak ni kannn , time anak berjaya "keluarkan" shi-shi n poo-poo kat toilet tu , terus rasa nak melompat kegembiraan siap tepuk² tangan . Padehal sah² itu NAJIS , haha ! Okbai ~

Thanks & Best Regards ,

10 Criticism:

Aimi Muhamad said...

anak poopoo shishi melompat tu serius lawak.tp soon kite pun akan melompat jgk kot nti

azizah green line said...

jimat pampers abg pasni..

zuhdi sanusi said...

haha., stedy la ank teruna

nadiah hanum said...

dah big boy dia yer..:) good luck!

zai zamree said...

wah...tahniah...

nk kena train Aqil gak la tp cute la suar kecik dia tu...hihihi

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kena usaha kuat Yien..
Sabar dlm mendidik utk mereka reti membuang sendiri ketempat sepatutnya..
Itulah kejayaan seorang ibu.. skhirnya dua2 gembira.

aryan azra said...

Salam kenal...memang betul bila jadi mak ni macam tu lah bila anak berjaya buat sesuatu rasa macam hepi sangatkan.

Alhamdulillah dipermudahkan

naaisyah S said...

mesti seronok tengok anak dah bijak lakukan sesuatu kan :)

ubai ismail said...

hehe, biasala kan budak2 ^^

adianiez AIDA said...

ijat da 2-3 bulan juga free drypers.
but yes mlm masih pakai.
hmmm mcm2 peristiwa.
kencing tgh umah.
taik merata-rata.
berak dlm seluar.
sabo ajer la. now better.

 

Copyright © p!nk veLvet. Designed by Whitey Mommy